sousoší Piety

Sousoší je umístěno na mostním pilíři. Tvoří jej: čtyřhranný odstupněný sokl s mírně předsunutým klekátkem. Na soklu je umístěn podstavec, nahoře oble rozšířený, zdobený po stranách volutami ukončenými na nárožích akantovým listem a čabrakovým motivem mezi nimi. V jeho čele je umístěna vystouplá prázdná kartuš, zdobená ve své horní a spodní části rostlinným dekorem. Jeho boční stěny jsou zdobeny vykrajovanými vystouplými zrcadly tvaru obdobného s kartuší. Na zadní straně vytesán votivní nápis: „EX VOTO // ANTON? // HERICH // ANNO // 1750“. Celý podstavec je zakončen mohutnou profilovanou přesazenou krycí deskou. Na ní je umístěno pískovcové sousoší Piety: na stylizovaném skalisku sedící P. Maria s plachetkou přes hlavu bolestně vzhlíží vzhůru a drží na klíně mrtvého Krista, oděného pouze bederní rouškou s uzlem vpředu. Jeho nohy spočívají na zemi, levá ruka volně visí dolů podél nohou P. Marie, která přidržuje jeho pravou paži. Nad sousoším se tyčí dřevěný berlový kříž s dřevěnou (původně plechovou) bílou draperií, přehozenou přes ramena kříže s průvěsem uprostřed. Při vrcholu kříže je umístěn bílý tradiční nápisový štítek, zakončený volutkami, s nápisem INRI v černé barvě. Materiál: podstavec – pískovec, původní z r. 1750; sousoší – hořický pískovec, kopie z r. 1987 zhotovená ak. sochařem J. Šindelářem dle původního sousoší; kříž – jedlové dřevo, z pol 18. stol.; drapérie – původně plechová, kolem přelomu 19./20. stol., nahrazena dřevěnou