socha sv. Vojtěcha

Vpravo od vjezdu do hospodářského dvora osazena pískovcová socha světce v mírně podživotní velikosti, stojící v kontrapostu na pravé noze s mírně pokrčenou levou nohou. Sv. Vojtěch je zobrazen jako biskup s mitrou na hlavě. Na levém boku má opřenou knihu, kterou přidržuje levou rukou, z ních vychází palmová ratolest. Pravá ruka je pozdvižena v žehnajícím gestu, sevřená pěst držela pravděpodobně berlu /chybí/. Hlava vzhlíží mírně vpravo nahoru. Socha stojí na hranolovém ořímsovaném soklu s rokajovou ornamentikou, na profilované římse je umístěn alianční erb rodu Kokořovců a Hartigů. Na čelní straně podstavce je kruhový výklenek, původně uzavíratelný, který zřejmě sloužil pro umístění svíček (na zadní straně podstavce je výrazný průduch). Dnes je otvor prostý bez dvířek, na jeho levé straně zachované kovové očko. Na spodní části čelní strany podstavce nápis s dvojitým chronogramem (1760): „BOHEMIAE PATRONO ADALBERTO // IN SICHERHOF QVIESCENTI // HERA IN PRAITENSTEIN, WILKESCHAV, // SCHLOSSES ET ZARADKA // HIC QVIESCENTI PATRONO // DEVOTE ET SOLLICITE EXTRVXIT.“ Nápis je v současné době čitelný jen částečně.