obytná budova

Převážně roubené přízemní obytné stavení, se světnicí přezděnou později z nepálených cihel, je pozůstatek původně větší uzavřené dvorcové usedlosti. Tradiční hmotu vytváří vysoká sedlová střecha s lomenicí a polovalbou, s krytinou z břidlicových šablon na šindelu, použitou i na podlomení. Na boku střechy se zachovala viditelná jizva po původně kolmo navazující hospodářské budově (průčelní křídlo s vjezdem a brankou). Dva cihelné komíny jsou úzké, mladší, jeden na rozhraní světnice a světničky, druhý nad síní, nízko nad okapem. V průčelí je viditelný rozdíl mezi vyšší přezděnou světnicí a nižší dosud roubenou světničkou, oddělenými výraznou spárou. Do světnice vedou z průčelí i ze zápraží ve dvoře dvě dvojice vysokých klasicistních obdélných dvoukřídlých oken s šestitabulkovým členěním, s vnějšími křídly v líci fasády. Obytná část domu má hladké hliněné omítky bez plastického členění, obílené. V průčelí světnice se zachovala starší kamenná podezdívka původní roubené stavby. Světnička je z průčelí osvětlená větším mladším oknem (20. století). Sedlová střecha je nasazena mírně asymetricky tak, že její podbedněný přesah kryje zápraží ve dvoře. Světničku chrání prodloužený námětek. Dřevěná lomenice je šikmo vstřícně bedněná a olištovaná, se středním švem (do tvaru V), drobná valbička ve vrcholu nesla na záklopu vročení (snad 1718?). V dolní části štítu jsou vyříznuty dva kvadrilobické vyzírky, pod vrcholem dva menší kruhové. Další dva díly domu - síň a komora - jsou roubené, částečně podsklepené, na nízké kamenné podezdívce. Roubení včetně vymazávky je obílené. Do síně a komory vedou čtvercová dvoukřídlá okénka v dřevěných šambránách s historizující profilací. Na straně do zahrady je roubení světničky obílené, s jedním oknem z 20. století. Síň a komora jsou přezděné z cihel, dveře výplňové, z konce 19. století, velké okno komory zabedněné. Koncový zadní díl je opět zděný z cihel, obsahující chlév, se vstupem uprostřed a dvojicí ležatých okének po bocích. Zadní stěna chlévů včetně štítu jsou vyzděné z cihel, na štítu se zachovaly omítky hrubší struktury, lemované hladce vytlačeným pásem. 2 okénka chlévů jsou rozložená symetricky.