kaple sv. Romedia

Kaple byla postavena jako akcent uprostřed zamýšlené trojkřídlé zámecké kompozice, která však nebyla dostavěna. Vysoké oktogonální těleso kaple s plochým stanovým zastřešením a pavilonovým nástavcem ve funkci lucerny prostupuje na východním konci jižního křídla oběma patry i střechou. Střecha kaple i kryt kopule lucerny jsou z měděného plechu, ve vrcholu vztyčen železný kříž na pozlacené makovici. Kaple má protažený oktogonální půdorys, směrem k jihu do zahrady vystupuje její polovina, která odhaluje pravidelné členění vysokými nárožními pilastry, vyrůstajícími z vyrovnávacího trnože a shora provázanými kladím s hladkým vlysem a profilovanou římsou. Fasáda je výškově členěná do 4 úrovní, v 1. a 2. se uplatňují vysoká obdélná čtyřkřídlá okna v šambránách s uchy, nad nimi v hlubokých špaletách odsazená oválná okna a v nejvyšší úrovni slepé obdélné profilované rámce s uchy a kapkami. Lucerna tvoří samostatný protáhlý architektonizovaný útvar s okosenými nárožími, členěný vysokými úzkými okny a slepými nikami v nárožích a ve vlysu pod římsou. Při pohledu z nádvoří je naopak kaple zapuštěná do zámeckého křídla, v němž je zakomponovaný vstup přes předsíň a přilehlá sakristie. Vstup tvoří iluzívní rizalit, lemovaný pilastry a zakončený trojúhelným roztrženým frontonem, vystupujícím nad střechu ve formě nízkého štítu. Přízemí rizalitu vyplňuje kamenný edikulový portál s toskánskými sloupy, které vyrůstají z kamenných patek a nesou kamennou balustrádu balkonu. Portál vstupu se stlačeným záklenkem zdobí volutový klenák s reliéfem divého muže. Vstup je uzavřen dvoukřídlými barokními dveřmi s dekorativní dřevěnou mříží v tympanonu (vyřezávaná dekorace s boltcovými motivy, doprovázejícími z obou stran korunovaný alianční znak).