kostel sv. Anny

Samostatně stojící monumentální kostel sv. Anny se nachází při severním okraji obce Veselíčko a je situován při hlavní komunikaci. Obdélný kostel s věží v západním průčelí je pohledově exponovaný a tvoří významný urbanistický prvek v intravilánu obce. Před západním průčelím kostela jsou situovány sochy sv. Jana Nepomuckého a socha sv. Erazma, jenž jsou zapsány v seznamu nemovitých kulturních památek pod č.ÚSKP 31197/3-2803 a č.ÚSKP 2966/3-2803. Patrový jednolodní orientovaný kostel sv. Anny s věží na západní straně je mohutnou stavbou tvořenou obdélnou lodí s navazujícím mírně zúženým obdélným presbytářem. Ve středové ose východního průčelí se nachází polokruhová apsida sakristie. V západním průčelí je nad střechou situována hranolová věž s jehlancovou střechou. Kostel je zastřešen valbovou střechou se sedlovým ukončením na západní straně. Hlavní střecha kostela je zastřešena pálenou bobrovkovou krytinou. Polokruhová sakristie je završena polovinou kužele. Střecha je oplechována. Exteriér: Monumentální stavba s věží v západním průčelí má fasády pojednány architektonicky shodně. Fasády jsou hladké, ukončeny podstřešní profilovanou předsazenou římsou s vlysem. Boční fasády lodě jsou členěny lizénovým rámem a dvěma lizénami. Západní vstupní průčelí je vymezeno lizénovým rámem, který v horizontále navazuje na podstřešní římsu. Nárožní lizény jsou v ploše prolomeny. Přízemí je členěno jednoduchým portálem s přímou nadveřní římsou. V ploše portálu je prolomen jednoduchý pravoúhlý vstup v kamenném ostění, ve kterém jsou umístěny dvoukřídlé dveře s proskleným nadsvětlíkem. Vstup je lemován lizénovým pásem, který je ukončen polokruhově. Ve středu, nad vstupem je prolomeno kruhové okno s bohatým členěným lemem po obvodě. Okno je osazeno v hluboké špaletě. Nad římsou se zvedá nízký lichoběžníkový atikový štít a hranolová věž s jehlancovou střechou. Boční fasády předsíně jsou v patře prolomeny polokruhovým okenním otvorem v polokruhové šambráně s přiznaným architektonickým členěním - pilastr, hlavice a profilovaný oblouk. Okno je zvýrazněno podstřešní římsou. Boční jižní fasáda předsíně je v přízemí prolomena polokruhovým okenním otvorem s bohatým profilovaným lemováním a se zvýrazněnou podokenní římsou. Okna osazena ve špaletě. Fasády lodě - jižní a severní - jsou architektonicky shodně pojednány, včetně polokruhových oken prolomených v patře. Okna jsou v rozvržení 1-3-1. Krajní okna jsou jednoduchá a středová tři okna jsou sdružená. Okna polokruhová se středovými pilastry a polokruhovým zakončením. Okna dosedají na předsazenou podokenní římsu. Severní boční fasáda je ve středu, v přízemí, prolomena pravoúhlým vstupem v polokruhovém portálu. Boční fasády presbytáře jsou prolomeny v patře shodnými otvory jako na fasádě lodě. Východní průčelí hladké, z větčí části překryto polokruhovou přízemní sakristií. Přístavek sakristie má fasádu členěnou bosáží - kvádrováním, po celé ploše. Fasáda prolomena okenními otvory s lemováním a ve středové ose dveřním otvorem v kamenném portálu.