venkovská usedlost

Venkovská usedlost čp. 1 a čp. 48 se nachází na jihovýchodním okraji obce Bořetín. Jedná se o zděnou trojkřídlou usedlost, která je na jihozápadní straně uzavřena vjezdovou bránou s dvěma postrannímmi brankami a ohradní zdí. Původní hospodářská část vyplňující severozápadní stranu dvora byla v části ústící do ulice přestavěna k obytným účelům. Památková ochrana se vztahuje na celý areál usedlosti, tedy na obytné stavení čp. 1, kruhový komín na čp. 1, chlévy u čp. 1, stodolu u čp. 1, původní sýpku přestavěnou na obytné stavení čp. 48, chlévy u čp. 48, stodolu s otevřenou kolnou u čp. 48, vjezdovou bránu s dvěma postranními brankami a ohradní zdí, dvorek, zahrádku a pozemek obou stavebních parcel č. 5/1 a 5/2. Památková ochrana se nevztahuje na dřevěný přístavek kolny na jižní straně areálu.