tvrz

Ve středu obce Údraž, v její západní části, je situována tvrz ze 13. století. Později byla tvrz přestavěna na sýpku. Tvrz se nachází v západní části hospodářského dvora. Objekt tvrze je samostatně stojící patrová nepodsklepená stavba z kamenného zdiva se sedlovou střechou na obdélném půdoryse. Střecha je kryta novými pálenými bobrovkami kladenými na šupinu (na husté laťování), zhruba uprostřed východní střešní roviny je volské oko. Do prostoru dvora se obrací svou delší vstupní východní stranou, jejíž fasáda byla spolu s jižním průčelím v nedávné době opravena. Jižní průčelí je na obou nárožích zdobeno pozdně gotickým (nebo již renesančním) červeně malovaným iluzivním kvádrováním, které přesahuje i na přilehlé boční strany. Uprostřed stěny je v 1. patře jedno ležaté sýpkové okénko. Štít je od 1. patra oddělen cihlovou omítanou římsou. Štít je členěn štukovými lisenami do šesti polí, přičemž v horních třech polích jsou štukové reliéfy. V prostředním (největším) poli, v jehož spodní části je sýpkové ležaté okénko ve vyšší štukové paspartě, jsou po jeho stranách zpodobeny dvě mužské hlavy z profilu obkroužené vavřínovými věnci. V horní části pole jsou tři jezdci na koních, kteří se však nezachovali v úplnosti. Ve vrcholu štítu jsou tři malé trojúhelné vlysy a nad nimi zbytek štukového zdobného motivu. V krajních polích jsou zbytky rostlinných motivů. Východní strana je členěna v přízemí i v patře třemi sýpkovými okénky a jedním vstupem, který je umístěn v obou patrech jako druhý zprava. Sýpková okénka jsou rozmístěna v osách pod sebou, a kolem čtyřech z nich (na levé, jižní straně) a kolem horního vstupu se dochovaly větší malované pasparty, patřící k dnes zazděným starším okenním otvorům. Obě sýpková okna v pravé (severní) části tvrze jsou poněkud menší než předchozí. Dveře v přízemí jsou uchyceny v trámkové zárubni, mají svlakovou konstrukci, lícní strana je překrytá fošnami vyskládanými do kosočtverce v rámu lemujícím obvod dveřního křídla. Dveře mají horizontální kování a krabicový zámek. Severní průčelí je ve spodní části zakryté novodobě přistavěnou garáží. Zdivo je převážně cihelné, což je dobře patrné zvenčí kvůli silně opadávající omítce. V úrovni 1. patra je centrálně situované sýpkové okno. Cihlový štít je oddělen jednoduchou římsou, uprostřed něj je zazděné sýpkové okno a nad ním malý čtvercový otvor. Na západní straně jsou pod opadávající omítkou patrné obě fáze výstavby tvrze, které jsou odděleny výraznou spárou. Ve zdivu mladší severní části je větší výskyt cihel. Strana je v 1. patře členěna čtyřmi sýpkovými okny, pod krajním levým oknem je v přízemí jedno sýpkové okno, ve spodní části s mladší zazdívkou.