Stanice metra Florenc

Stanice metra Florenc linky (do r. 1990 Sokolovská) je součástí prvního provozního úseku trasy C. Trasa vedoucí ze Sokolovské do Kačerova byla otevřena 9. 5. 1974. Trasa 1C byla započata jako první, aby se využilo staveniště původně zamýšlené podpovrchové tramvaje mezi Bolzanovou ulicí a Nuselským mostem. Jedná se o hloubenou bezpilířovou stanici, jejíž nástupiště se nachází 10 metrů pod povrchem. Stěny kolejiště jsou obloženy bulharským vračanským vápencem v kombinaci s tmavým slezským mramorem lipovským a růžovým vápencem sliveneckým i libereckou žulou. Ve vestibulu nalezneme také sytě červený albánský mramor Muhur v kombinaci s nazelenalým železnobrodským fylitem. Stěny schodiště zdobí také červený mramor Moneaza z Rumunska. Podlahu ostrovního nástupiště kryje šedorůžová liberecká žula a žula z Hraničné u Bedřichova. Stanice má dva vestibuly. Severní povrchový a jižní podpovrchový.