pilířová brána se sochami puttů

Pilířová brána rozdělující balustrádu s vázami v severní části nádvoří umožňuje přístup na most vedoucí přes příkop k asymetricky umístěnému vstupnímu portálu zámku. Brána je tvořena dvojicí vysokých hranolových pilířů s pásovou rustikou a profilovanou hlavicí krytou plechem. Každý pilastr je dekorován figurální kompozicí dvojice puttů nesoucích vázu. Vázy jsou v katalogizaci prvků označeny pracovní pořadovými čísly 6 a 11. Vápencové sousoší levého vyvýšeného pilíře při vstupu na most tvoří dva putti nesoucí dekorativní vázu č. 6. Levý putto klečí na levém koleni s předkročenou pravou nohou a objímá tělo vázy, které nese na prsou. Z poza vázy se v záhybech snáší drapérie, na které sedí pravý putto, jenž vázu jemně přidržuje. Mohutná váza s volutovými uchy je ve spodní polovině zdobena kanelurou a maskarony. Rostlinný dekor se objevuje v reliéfu na zesíleném pasu vázy a následně ve vrcholové růžici. Vápencové sousoší s dekorativní vázou č. 11 umístěné na pravém vyvýšeném pilíři při vstupu na most tvoří pandán k váze č. 6. Levý putto se v polosedě přidržuje levou rukou země a pravou pomáhá nést vázu. Figura je částečně zakryta drapérií. Pravý putto je široce rozkročen a vázu pevně svírá v nejširším místě pasu. Mohutná váza bez stojky je ve spodní polovině zdobena kanelurou a maskarony. Rostlinný dekor se objevuje v reliéfu na zesíleném pasu vázy a následně ve vrcholové růžici.