socha Atlase

Barokní plastika mytologického titána Atlanta na hranolovém podstavci je součástí sochařské výzdoby zámeckého parku. V současnosti se v parku nachází pouze sokl bez sochy. Na jednostupňové ořímsované základně s konkávně vybranými rohy je umístěn čtyřboký sokl s vybranou hranou. Stěny jsou členěny rytými rámy s ujmutými rohy. Sokl ukončuje vyložená profilovaná římsa, na které je na koso položena podnož se sochou muže v životní velikosti podaného v aktu a držící zeměkouli. Postava muže představujícího titána Atláse je podána v kontrapostu s vytlačenou pravou nohou. Postava je oděna pouze v bederní roušku svázanou přes bedra, přichycenou bandalierem přes levé rameno a cípem přehozeným přes pravou paži. Druhý cíp utažený u levého boku volně splývá k zemi. Postava má obě paže zdviženy vzhůru a přidržuje zeměkouli zhotovenou z železných prutů, která mu spočívá na jeho bedrech. Hlava je mírně skloněna k levému a pootočena k pravému rameni. Tělem probíhá esovitý pohyb.