sýpka

Mohutná stavba je situována souběžně s komunikací, oba volutové štíty jsou orientovány kolmo k silnici. Dvoupatrová nepodsklepená budova na obdélném půdorysu, zdivo omítané kamenné s cihelnými partiemi a vysprávkami. Střecha budovy je kryta sešlými bobrovkami a osazena několika novějšími obdélnými ležatými vikýřky. Jižní průčelí je v přízemí i v obou patrech dvouosé. Větrací okénka jsou obdélná ležatá s kamenným pravoúhlým ostěním s odsazeným okrajem a jsou osazena železnou mříží. Okénka jsou v interiéru v hlubokých vnitřních šikmých špaletách se segmentovým záklenkem. Okénko v přízemí vpravo ve východní části fasády bylo přebudováno na pravoúhlý novodobý vstup v šíři okénka (na fotu z evidenčního listu ze šedesátých let 20. století je ještě původní okénko). Plocha fasády je členěna dvěma hladkými horizontálními pásy vytaženými v omítce, napodobujícími kordonovou římsu. Nároží jsou opatřena rustikou provedenou v omítce. Profilovanou římsou pokrytou jednou řadou prejzů je průčelí odděleno od cihelného volutového jižního štítu s ozdobnými vázami. Dolní část štítu je tvořena nízkou obdélnou částí završenou jednoduchou profilovanou římsou. Na obou okrajích této části se nalézá pilastr. Na koncích jsou umístěny dvě ozdobné omítané cihelné vázy. Obě vázy mají kulovité tělo v horní části zvonovitě rozšířené, s kónickou podstavou na čtvercové patce. Váza je uzavřená a překrytá zaobleným prvkem. Střední část štítu je lichoběžníková s projmutými bočními stranami zakončenými volutou. Plocha, členěná dvěma svislými pilastry, je na okrajích prolomena dvěma obdélnými ležatými zamřížovanými okénky s paspartou. Štít je završen trojúhelným nástavcem, po obvodu lemovaným profilovanou římsou a s centrálním kruhovým otvorem. Severní průčelí i severní štít jsou shodné jako na jihu. Nedošlo zde však k přebudování přízemního okénka na vstup, bylo však odstraněno jeho původní kamenné ostění a nahrazeno dřevěným. Západní fasáda je v přízemí osmiosá, v patrech devítiosá. Větrací okénka jsou shodná jako v průčelí. Plocha fasády je členěna dvěma hladkými horizontálními pásy vytaženými v omítce, napodobujícími kordonovou římsu. Fasáda je završena profilovanou podstřešní římsou. V přízemí se nachází hlavní vstup do sýpky. Vstup je pravoúhlý, novodobě upravovaný, s novodobými dveřmi. V interiéru má vstup hluboké ostění a vnitřní segmentový záklenek. Ke vstupu vedou venkovní kamenné přístupové schody, které jsou velmi sešlé, zarostlé vegetací. Nad vstupem byl umístěn pravděpodobně ve štuku provedený erb, z nějž zbyla pouze dřevěná podkladová deska kopírující obrys erbu. U dolního okraje fasády se v pravidelných rozestupech nachází polokruhová větrací okénka s cihelným záklenkem. Okénka odvětrávala prostor pod podlahou sýpky. Východní fasáda je téměř shodná jako západní. Pouze nad centrálním pravoúhlým novodobě upravovaným vstupem se v prvním patře nalézá další, zřejmě také novodobě upravovaný, vstupní otvor. Větrací okénko ve třetím patře v úrovni nad vstupy je dodatečně zazděno.