sousoší Kalvárie

Sousoší stojí na západní straně Rooseveltova mostu, třetí ve směru od centra. Na hranolovém podstavci v zábradlí mostu, ukončeném výraznou, jen dole střídmě profilovanou římsou, stojí uprostřed cca 4 metry vysoký litinový kříž s nápisovou tabulkou INRI, na něm zlacený litinový korpus. Pod křížem stojící socha P. Marie Bolestné a sv. Jana Evangelisty. Obě sochy v mírném kontrapostu, s lomícíma rukama, vzhlížící k Ukřižovanému. Pod sochou P. Marie na podstavci sekaný letopočet 1850, pod Krucifixem 1890, pod sv. Janem 1852. Materiál: pískovec. Výška soch cca 170 cm. Socha P. Marie nahrazena v roce 1994 výduskem z umělého kamene (ak. sochař Jaroslav Šindelář), originál deponován nejprve v areálu Soukromé střední uměleckoprůmyslové školy Zámeček v Plzni, od roku 2020 v JZ křídle konventu chotěšovského kláštera.