socha sv. Jana Sarkandera

Socha stojí na východní straně Rooseveltova mostu, čtvrtá ve směru od centra. Na čtyřbokém hranolovém podstavci, ukončeném výraznou, jen dole střídmě profilovanou římsou stojí světec v řasnatém kněžském rouše (bez komže) s kvadrátkem na hlavě. Pravá pokrčená noha v mírném nakročení spočívá na části mučícího nástroje (vřeteno skřipce). Celé tělo je mírně esovitě prohnuto doprava. Levá paže přidržuje zavřenou knihu, opřenou o levý bok. Pravá paže přijímá od andílka, sedící u světcovy pravé nohy, klíč (?). Hlava s malým plnovousem stočena mírně dolů k pravému rameni. Materiál: pískovec. Výška sochy cca 170 cm. Na mostě od r. 1990 osazena sekaná kopie sochy z dílny ak. sochaře Jaroslava Šindeláře, originál byl zakonzervován a uložen v Brance ve Smetanově ulici. Na čelní stěně střední části podstavce byla v minulosti druhotně vložena pamětní deska s následujícím textem (nesouvisejícím se sochou): „ZDE NA TOMTO MÍSTĚ PADL // ZA ČESKOSLOVENSKOU REPUBLIKU // JINDŘICH KŘEČAN, // DNE 5. 5. 1945, STÁR 30 LET // NIKDY NEZAPOMENEME!“ [k tomu ještě dvě písmena v horní a dolní polovině desky: „I // K“]. V minulosti se pamětní deska nalézala na podstavci u sochy sv. Jana Nepomuckého, neboť při obnově mostu v 80. letech 20. století a po restaurování došlo k záměně osazení těchto dvou světců.