nájemní dům

Třípatrový nájemní dům Biskupská 569/4 orientovaný průčelím do Denisových sadů se nachází na užší parcele na východní straně bloku. Průčelí má formu čtyřosého rizalitu završeného štítem, prolomeným trojicí úzkých obdélných oken. Štít rizalitu je dvouetážový, s křídly naznačujícími volutové ukončení a s trojúhelníkovým frontonem ve vrcholu. Pravidelně rozmístěné okenní otvory jsou pravoúhlé s profilovanými šambránami a přímými parapetními římsami. Nadsvětlíky oken jsou členěny jemným čtverečkovaným rastrem. V 1. patře je oknu v levé krajní ose předsazen balkón na mohutných konzolách a lemovaný balustrádou s čučky, tvořící současně hlubokou nadokenní konzolovou římsu okenního otvoru v přízemí. Stejný prvek se opakuje u dvou oken v levé polovině 2. patra, kde má balkón nesený dvojicí konzol subtilní dekorativní kovové zábradlí. Okna s balkónem jsou kryta vyzděnou stříškou na dřevěných konzolkách. V pravé polovině fasády rizalitu mají okna 1. patra trojúhelníkové frontony, okenní otvory 2. a 3. patra jsou propojeny parapetním polem s hlavičkou andílka a letopočtem „Anno 1908“. V krajních partiích v téže výškové úrovni průčelí rámují široké lizény s maskarony. V pravé krajní ose přízemí je umístěn pravoúhlý vstup do domu vyplněný dvoukřídlími dřevěnými dveřmi. Interiéry domu Biskupská 569/4 jsou uzpůsobeny odlišnému prostorovému řešení této jednotky, která je v podstatě přístavbou ke dvěma předchozím. Za vstupními dveřmi se nachází chodba vedoucí ke schodišti, na podlaze je novodobá dlažba, stěny a strop člení štukové rámy, reziduum zřejmě původně rozsáhlejšího štukového dekoru. Chodba vede k úzkému dvouramennému teracovému schodišti, opatřenému stejným zábradlím jako u domů č. 6 a 8. Do tělesa schodiště byl vestavěn prosklený osobní výtah. Na podestách je dochována původní ornamentální černobílá dlažba s motivy kosočtverců vepsaných do kruhu rámovaná bordurou s motivem řecké vlny. Okna na schodišti byla nahrazena novodobými plastovými, rovněž byly odstraněny originální vstupní dveře bytů a necitlivě nahrazeny novodobými.