kaple Panny Marie Karmelské

Ve středu obce Němětice, na návsi, v její severní části se nachází návesní kaple Panny Marie Karmelské. Zděná stavba obdélného půdorysu s trojbokým závěrem, postavená ve stylu selského baroka. V průčelí segmentově ukončený sedlový vstup s hladkou štukovou šambránou, stěna dále členěna lizenami a korunní římsou, volutový štít. Zděná stavba vycházející z tvarosloví selského baroka, postavená na obdélném půdorysu s trojbokým závěrem, orientovaná k severu. V ose vstupního jižního průčelí je prolomen sedlový segmentově uzavřený vstup s hladkým štukovým rámem, v síle zdiva jsou osazeny dvoukřídlé výplňové dveře. Plocha průčelí je hladká, vymezená nárožními lizenami a profilovanou vyžlabenou korunní římsou krytou taškami. Zpoza římsy vyrůstá mírně převýšený obloučkový štít rámovaný útkým štukovým rámem. Půlkruhový vrchol se štukovým letopočtem 1939 odděluje jednoduchá římsa. V ose štítu je prolomena plochá obdélná nika se zúženým půlkruhovým završením, hladká štuková šambrána, nika je dnes osazena barvotiskovým obrazem sv. Jana Nepomuckého. Boční stěny zachovávají členění průčelí nárožními lizenami a podstřešní římsou, obíhající celou hmotu kaple. V ose stěny je prolomeno velké kasulové okno s širokou štukovou šambránou, mělké kolmé špalety, v síle zdiva je osazeno prosklené kasulové okno dělené příčkami. Stěny trojbokého závěru hladké bez lizen, v kolmé stěně je prolomeno kruhové okno. Valbová střecha ktrytá eternitem, z hřebene za štítem vyrůstá šestihranná oplechovaná zvonice otevřená prostupy v šíři celé stěny. Oplechovaná cibulová střecha zakončená kulovitou makovicí a křížem. Nízký omítaný sokl.