dům

Podsklepená, jednopatrová budova se zvýšeným přízemím a dodatečně vestavěným půdním patrem má hlavní devítiosé vstupní průčelí orientované na jih. Tato fasáda je akcentována předsazeným rizalitem ukončeným jehlancovou věží s hodinovým strojem a korouhvičkou. Přízemí věže s hlavním vstupem je prolomeno ze tří stran otevřenými nikami ve tvaru lomeného oblouku. Podvěží je zaklenuto křížovou klenbou a je přístupné ze tří stran přímým schodištěm. Převýšený hlavní vstup je zasazen v ostění ve tvaru lomeného oblouku, tvar lomeného oblouku a dveřní výplně jsou na způsob gotických oken členěny výsečemi zakončenými trojlisty. Obdobné členění mají také ostění sdružených segmentových okenních os v prvním patře věže a bezprostředně navazující 4. a 6. osy zprava. Zbývající okenní otvory v 1. až 2. nadzemním podlaží mají jednoduchý obdélný tvar a jsou zasazeny v jednoduše profilovaných štukových ostěních. Okna v 2. nadzemním podlaží doplňují subtilní přímé nadokenní římsy, které se na krajích pravoúhle zalamují a přibližně v horní třetině okenního otvoru dosedají na kružbové konzole. Původní střešní vikýře a sdružené okenní osy v 3. NP věže mají obdélná ostění zdobená na způsob oslího hřbetu, ty dále doplňují štukové rámce ve tvaru lomených oblouků s trojlaločným zakončením. Tento typ štukového rámce se nachází také po stranách hodinových ciferníků ve 4. nadzemním podlaží věže. Zvýšený suterén budovy prosvětlují segmentová okna chráněná předsazenou kovanou mříží. Obdobné členění okenních os je použito i na bočních průčelích. Východní průčelí s osmnácti okenními osami je navíc členěno třemi předsazenými převýšenými rizality, ukončenými stupňovými pilastrovými štíty. Oba krajní rizality jsou dvouosé a centrální rizalit je čtyřosý, doplněný po stranách středového štítu dvěma jehlancovými helmicemi. Fasády objektu jsou v celé své ploše opatřeny novodobým šedým nátěrem, který překrývá i kamenné obložení soklové partie s naznačenou bosáží. Členění jednotlivých průčelí je téměř identické, v přízemí se uplatňuje ve štuku provedená pásová bosáž a dále jsou fasády horizontálně rytmizovány průběžnými podokeními, nadokenními a patrovými římsami, které vrcholí konzolovou korunní římsou zdobenou trojlaločným motivem (tzv. jeptiška). Vlys kordónové a podokenní římsy v přízemí je pod každou okenní osou doplněný čtvercovým nebo kruhovým reliéfem s motivem plaménků, hvězdice nebo čtyřlistu. Na hlavním průčelí jsou v 2. nadzemním podlaží parapetní pole okenních os rizalitu zdobena obdélnými reliéfními poli s nápisovou páskou, která je ale pouze pod centrálním oknem doplněna letopočtem „1895“. Správní budova má valbovou střechu, která je na zkosených partiích krytá červeně natřenými pozinkovými šablonami a na pochozích plochách červenou asfaltovou lepenkou.