kamenné hrazení

Ve vrcholové partii kopce Běleč (kóta 922,5 m) se nachází několik nízkých kamenných zídek, které se připojují ke vrcholovému skalisku. Hlavní zídka probíhá v délce několika set metrů ve směru S – J, na S straně ve vzdálenosti asi 600 m do kóty 922,5 m končí a mění se v mělký hrotitý příkop. Asi 300 m S od kóty se k této zídce kolmo připojuje další asi 200 m dlouhá zídka směřující směrem k V. Poslední zídka vychází od vrcholového skaliska směrem k Z, asi po 70 m se zalamuje k JZ a po několika stech metrech se postupně vytrácí. Všechny zídky jsou oboustranně lícovány a byly vystavěny nasucho z kamenů místního původu. Jejich šířka je 0,5 – 1 m, výška nepřesahuje 0,5 m. Hlavní větev soustavy kamenných zídek, která probíhá zhruba ve směru SV – JZ, respektuje současnou hranici mezi k. ú. Mojkov a k. ú. Libotyně. Funkci a stáří kamenného hrazení nelze na základě současného stavu znalostí přesně určit. S největší pravděpodobností se jedná o zídky postavené z kamenů postupně vybíraných z polí, která jsou zde zakreslena ještě na mapě stabilního katastru z poloviny 19. století. Tyto zídky mohly zároveň mohly sloužit