městský dům

1/ dům 2/ chlévy 3/ brána 4/ ohradní zeď Areál městského domu čp. 44 sestává z domu, chléva, ohradní zdi a brány. Obytný dům na nepravidelném půdorysu, uličním průčelím tvoří otupené nároží ulic Malesické a Čemínské. Ve dvoře přiléhají chlévy tvořící dvorní křídlo. Při severovýchodním nároží domu vjezd do dvora zděnou omítanou branou. 1) Dům Jednopatrový zděný omítaný nárožní dům na nepravidelném podélném dvakrát tupoúhle zalomeném půdorysu, s krátkým kolmým dvorním křídlem ve východní části, dům podélnou osou vestavěný do svahu. Střecha valbová pokrytá plechem, od čp. 45 oddělena požárním štítem navýšeným nad úroveň střechy a pokrytým bobrovkami, u dvorního křídla střecha ukončená polovalbou. Podélné uliční průčelí, hladké nečleněné, dvakrát tupoúhle zalomené o jedenácti osách. Sokl vyznačený v nátěru omítky. V části souběžné s průčelím domu čp. 45 tři osy. V přízemí v pravé ose obdélný vstup s jednokřídlými novodobými dveřmi za lícem zdiva. Ve dvou osách vlevo obdélné otvory novodobých výkladců. Následuje zalomená část o dvou osách, v přízemí obdélný novodobý vstup s jednokřídlými prosklenými dveřmi členěnými do tabulek. V levé ose obdélný podélný novodobý výkladec. Následuje šestiosá zalomená část. V přízemí pět obdélných podélných okének. V patře v osách obdélná dvoukřídlá dřevěná okna s poutcem, za lícem zdiva. Okna ve čtyřech osách od východu starší, ve zbylých osách novodobá. Průčelí ukončeno hladkou korunní římsou.Východní podélné průčelí dvorního východního křídla hladké, jednopatrové, se soklem vyznačeným v nátěru omítky.V přízemí tři čtvercová dřevěná dvoukřídlá okna za lícem zdiva. V patře dvě obdélná dvoukřídlá dřevěná okna s poutcem, mírně za lícem zdiva. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou. Jižní průčelí dvorního východního křídla hladké o dvou okenních osách blíže k východnímu nároží. Sokl vyznačený v nátěru omítky. Přízemí bez otvorů, v patře obdélná dvoukřídlá dřevěná okna s poutcem, mírně za lícem zdiva. Při východním nároží přechází krátký úsek profilu korunní římsy z východního průčelí a dále pokračuje jako fabionová. Podélné západní průčelí východního křídla hladké o dvou osách, v přízemí v širším rozestupu. V levé ose přízemí mělká nika zaslepeného otvoru zakončená segmentem oblouku s vloženým obdélným podélným otvorem. V pravé ose čtvercové okénko. V patře obdélná podélná dvoukřídlá okénka za lícem zdiva. Průčelí ukončeno fabionovou korunní římsou. Podélné dvorní průčelí domu celkem o čtyřech osách, v levé dvouosé části předstupuje schodišťový rizalit. Průčelí nečleněné pouze se soklem vyznačeným v nátěru omítky. V přízemí rizalitu průchod ukončený stlačeným obloukem. Vpravo rizalitu v přízemí dva stlačené oblouky arkád na střední nízký hranolový sloupek. Za arkádami po jednom obdélném vstupu. V patře rizaitu v pravé ose okno schodiště ukončené segmentem oblouku, dvoukřídlé dřevěné se středním poutcem a členěné do šesti tabulek, mírně za lícem zdiva.V ostatních osách obdélná dvoukřídlá dřevěná ona s poutcem, za lícem zdiva. Průčelí ukončeno fabionovou korunní římsou. Nad rizalitem vystupuje pult střechy, v něm vlevo jeden dřevěný vikýř ukončený valbovou střechou krytou plechem. Za vstupem ze dvora chodba zaklenutá pasy stlačené valené klenby střídajícími se s pruskými plackami. Přízemní místnosti klenuty valenými klenbami s výsečemi. Z průchodu stoupá do patra schodiště při obvodové dvorní zdi rizalitu. Chodba 1. patra na nádvorní straně zaklenuta pasy valené klenby a českými plackami. 2) chlévy Ve dvoře k domu na JZ straně přiléhají patrové chlévy vyzděné ze smíšeného omítaného zdiva, na obdélném půdorysu, podélnou osou orientované ve směru SZ-JV. Střecha pokrytá keramickými pálenými drážkovými taškami. SV podélné průčelí hladké se soklem vyznačeným v nátěru omítky. V severní části u domu kamenný mírně lomený gotický portálek vstupu do sklepa, před portálek osazeny jednokřídlé dřevěné prkenné dveře s venkovními závěsy. Vlevo portálku obdélný vstup s tesařským ostěním a s jednokřídlými prkennými dveřmi v líci zdiva a s venkovními závěsy. V patře celkem pět okenních os. Při domu dvě obdélná dvoukřídlá dřevěná okna za lícem zdiva. Ve třetí ose od domu ve zdivu obdélná kamenná deska s klíčovou střílnou. Ve zbylých osách obdélná podélná okénka ukončená segmentem oblouku. Ve zdivu okolo okna ve čtvrté ose od domu kamenné ostění mírně lomeného portálku. Průčelí ukončeno fabionovou korunní římsou. Jihovýchodní štítové průčelí hladké nečleněné pouze se soklem vyznačeným v nátěru omítky. V patře jeden čtvercový okenní otvor ve střední ose. Trojúhelný štít (cihelný) je neoddělený od průčelí. Jihozápadní podélné průčelí obrácené do zahrady čp. 45 neomítané a bez otvorů. Sklepy sklenuty valenými klenbami půlkruhovými čely, vyzděnými z lomového kamene s otisky bednění. Za stupem vedle portálku stoupá do patra dřevěné schodnicové schodiště. Strop přízemí dřevěný trámový s hrubou tesařskou podlahou. 3) brána K severovýchodnímu nároží domu souběžně s uličním průčelím přiléhá zděná omítaná brána.Brána obdélného obrysu, otvor ukončen segmentovým obloukem. Na stranách otvoru po jednom pilastru s nízkou římsovou hlavicí, nesoucím profilovanou korunní římsu podloženou hladkým kadím. Koruna brány kryta bobrovkami ve spádu pultové střechy klopené do dvora. Na dvorní straně vystupují na stranách hranolové polopilříe nesoucí dřevěné trámové překlady. Vrata novodobá plechová dvoukřídlá. 4) ohradní zeď Mezi stodolou a chlévy cihelná ohradní zeď, do dvora omítaná s hranolovými opěráčky, z vnější strany neomítaná a v koruně krytá cihlami.