kostel sv. Jakuba

1/ kostel 2/ zvonice 3/ ohradní zeď Kostel stojí při západním okraji historické zástavby i celkově blíže konci městečka, usazený na skalnatém svahu, který byl násypem vyrovnaný zhruba v obdélnou plošinu ohraničenou opěrnou a ohradní zdí. Od paty hradby terén krátce strmě spadá k západu k potoku, jižním směrem klesá k probíhající komunikaci, na ostatní strany terén vodorovný, plocha okolo kostela zatravněná s několika vzrostlými lípami. Zhruba 4 m východně od presbytáře kostela situována samostatně stojící hranolová zvonice, která; plynule navazuje na podélnou osu kostela. Areál po celém obvodu vymezuje ohradní zeď, plnící funkci zdi tarasní; do ní na severní straně vložena výklenková kaplička, na jižní straně pilířové nadezdívky s náhrobky (vedeny v ÚSKP jako movité KP).