vinný sklep s lisovnou

Přízemní, zčásti v zemi zapuštěná lisovna z nepálených cihel s vinným sklepem. Sklep okapově orientovaný ke komunikaci se vstupem na severní straně domu. Vstup je chráněn zděným žudrem se segmentovým záklenkem, který mírně rizalitově vystupuje z hladké fasády sklepa. Ve špaletě žudra drobný půlkruhově zaklenutý výklenek. Do sklepa se vstupuje jednokřídlými dřevěnými dveřmi sbíjenými ze šikmo kladených prken. Směrem na jižní stranu je podél ulice situována lisovna otevřená dvěma obdélnými ležatými okny, krytými kovovou mříží. Jižní strana sklepa ukončena hladkým štítem. Fasáda členěna modrou podrovnávkou a hladkou podstřešní římsou, která nese sedlovou střechu krytou pálenou bobrovou taškou. V prostoru lisovny trámovým strop s roštem, který podpírá řezaný sloup. V lisovně se nachází dřevěný lis na víno, datovaný rokem 1816. V zadním koutu lisovny je vstup do vinného sklepa. Strmě klesající šíjí, zaklenutou valenou cihlovou klenbou, se vchází do vinného sklepa vyhloubeného v mocné sprašové vrstvě. Jeho prostor je utvářen jako klenutý a plochy stěn i klenby jsou pokryty podpisy, mezi nimiž je řada podpisů významných osobností moravského literárního a uměleckého světa. Při vyústění šíje do sklepa je po levé straně otvor, nedávno otevřený, který ústí do obilní jámy, zcela zachované. Při úpravě otvoru bylo dno jámy zvýšeno. V prostoru lisovny stojí dva obilné skřichy.