venkovská usedlost

1) Obytné stavení se stodolou 2) Kolna s chlévy 3) Ohradní zeď Usedlost je situována štítovým průčelí s předzahrádkou směrem do návsi. Na východní straně dvora leží obytná číst s navazující stodolou pod jednou střechou. Protější stranu dvora vymezuje kolna s chlévy, taktéž pod společnou střechou. Ze severní strany je usedlost vymezena ohradní zdí. 1) Obytné stavení se stodolou Dům se širokým průčelím se třemi okenními osami. Půdorys protáhlého obdélníka, který je v zadní části s hospodářským traktem mírně prohnut do dvora. Střecha je sedlová. Její úhel je zpředu maskován štítem. Střešní krytina na obytné části nová (bramac). Stodola je kryta bobrovkami. Ve štítovém průčelí je prostřední okno mimo osu směrem doleva; štít oddělen plasticky zvýrazněnou korunní římsou krytou taškami a další římsou je rozdělen do dvou částí. Dolní v profilu plynule zvlněna a prolomena dvěma obdélnými půdními okénky; horní vytvořena odsazeným půlobloukem s nikou, do níž je vložena drobná lidová plastika sv. Floriána. Štít po obvodu římsovitě profilován. V obytné části směrem do dvora je umístěno jedno novodobé dřevěné okno a vchodové dveře. V interiéru plochostropé místnosti. Do stodoly se vchází velkými dřevěnými vraty zakončenými do oblouku. 2) Kolna s chlévy Naproti obytnému stavení se stodolou stojí budova chléva s kolnou ze smíšeného zdiva. Má taktéž sedlovou střechu. Chlévy mají pálenou střešní krytinu (bobrovky), kolna je kryta tradiční betonovou drážkovkou šedé barvy. Štít kolny směrem k návsi má ve své ploše 6 malých okének. 3) Ohradní zeď Mezi stodolou a chlévy stojí neomítaná zeď z lomového kamene, vysoká cca 150cm.