tvrziště Zámek

Tvrziště, které se skládá z oválného centrálního pahorku obklopeného příkopem a valem, se nachází na vrcholu nízkého návrší v nadmořské výšce 462 m. Lesní trať „Na zámku“ – „Zámek“ – „Zámeček“, 1600 m JV od kapličky ve Smrkovicích, na kótě 462,6 m. Středový pahorek o výšce 5 – 6 m má ploché nečleněné temeno o rozměrech 43 x 30 m, mohutné zářezy na S a J straně jsou nového data – vznikly patrně při těžbě kamene z tělesa pahorku, přičemž byl zničen i severní úsek valu a příkopu. Za 15 – 18 m širokým příkopem (měřeno od hrany pahorku k vrcholu valu) se nachází 2 – 2,5 m vysoký val, jehož šířka kolísá od 10 – 14 m. Průměr celého opevněného areálu tvrze dosahuje 75 m. Na plošině Z od tvrziště předpokládají F. Kašička a B. Nechvátal opevněné hospodářské zázemí tvrze. K tvrzi u Smrkovic, která se patrně vázala ke středověké komunikací mířící z jihu do Písku, nejsou dosud známy žádné písemné zprávy. Památková ochrana se vztahuje na pozemek 696/4, k.ú. Smrkovice.