kostel sv. Martina

1) kostel sv. Martina 2) ohradní zeď hřbitova 3) brána I - severní 4) brána II - jižní 5) pamětní kříž. Kostel stojí na hřbitově SZ od návsi, téměř v nejvyšším místě obce, usazen do pozvolného svahu, ze všech stran objekt obklopen ohradní zdí. V severní zdi kulisová branka ukončená nízkým trojúhelným štítkem, v jižní zdi obdobně řešená branka. Před jižním úsekem ohradní zdi vpravo od jižní vstupní brány stojí pamětní kříž. Stavební vývoj Kostel vznikl jako barokní novostavba v letech 1747 až 1753 údajně podle návrhu K. I. Dienzenhofera; z doby výstavby pochází všechny části stavby, klenby, otvory a také krov nad lodí a presbytářem; zvonová stolice snad také barokní; dnešní konstrukce kruchty asi až z 1. poloviny 19. století; do doby konce 19. století nebo počátku 20. století náleží konstrukce krovu věže a sanktusníku. V některých detailech vykazuje stavba podobnost s kostelem ve Šťáhlavech (např. řešení vstupu s okny z presbytáře do oratoře).