kostel sv. Mikuláše

1) kostel 2) hřbitov s cennými náhrobky 3) ohradní zeď 4) brána hřbitova Hřbitov založený zhruba na půdorysu protáhlého obdélníka s rozšířením na jihozápadní straně, kde je situován kostel sv. Mikuláše. Plocha hřbitova je v jižní části členěna pravoúhle se protínající cestní sítí, v severní části je kruhová cesta. Hřbitov je obehnán ohradní zdí, ve které je z ulice prolomena klasicisitní vstupní brána. Na hřbitově byla v průběhu 19. století pochována většina významných plzeňských osobností, uzavřen byl roku 1901, od té doby se zde nepohřbívá. Plocha bývalého hřbitova byla v letech 1966-69 přeměněna na veřejný park, část hrobů a hrobek byla zcela zlikvidována, vybrané náhrobky byly přeneseny do jižní části hřbitova, v severní části zůstal zachován pouze hrob J.K.Tyla. V 90. letech 20. století byla východní hřbitovní zeď posunuta kvůli plánovanému rozšíření Mikulášské třídy, ke kterému nakonec nedošlo.