mariánský sloup

Sloup se sochou P. Marie Immaculaty se nachází ve středu historického jádra, na Alšově náměstí. Sloup tvoří pohledově výrazný architektonický a urbanistický prvek ve městě. Uprostřed čtvercové balustrády se nachází podstavec se sloupem, na jehož vrcholu stojí socha P. Marie Immaculaty. Na balustrádě se nacházejí sochy světců - na jižní, vstupní straně, jsou zleva sochy sv. Josefa, Šebestiána, Rocha a Václava; na východní socha sv. Vavřince; na severní socha sv. Barbory, Františka Xaverského a Pia V.; na západní socha sv. Máří Magdaleny. V patě podstavce sloupy je umístěna ležící socha sv. Rozálie a nad ní, na jižní straně podtavce, je kamenný erb města Píseku. Tato sestava světců není - až na jeden případ - nikterak neobvyklá: sv. Josef a Václav jsou čeští patroni, Roch, Šebestián, František Xaverský a Rozálie jsou ochránci proti moru, obecně uctívanými světci byli i Vavřinec (ochránce před ohněm), Barbora (patronka šťastné smrti) a Maří Magdaléna (pomocnice při vzbuzení lítosti). Naproti tomu je v porovnání s jinými středoevropskými lokalitami výjimečná přítomnost sv. papeže Pia V., jenž se stal díky působení místního dominikánského kláštera patronem Písku a měl ochraňovat město v čase válek.