kostel Nejsvětější Trojice

Areál kostela Nejsvětější Trojice se nachází naproti historickému centru přes řeku, na levém břehu Otavy v úrovni ostrova, na Pražském Předměstí poblíž dnešních ulic Na Výstavišti a Svatotrojická. Areál kostela je tvořen kostelem Nejsvětější Trojice, který je obklopen bývalým hřbitovem, který byl upraven ve druhé polovině 20. století na pietní park s náhrobky. Hřbitov je ohraničen ohradní zdí s hlavní bránou a vedlejšími vstupy. Ve východní části bývalého hřbitova se nachází hranolová barokní zvonice z roku 1575. Zvonice je chráněná včetně kamenných náhrobníků v exteriéru i interiéru. V pietním parku se nacházejí čtyři kaple ze 17. a 18. století, které jsou součásní nemovité kulturní památky. V pietním parku zůstal zachován umělecky cenný soubor náhrobků a křížů a novogotických hrobek.