dům

Dvoupatrový řadový dům čp. 1 se nachází v historickém centru města, na Velkém náměstí. Objekt tvoří část východní strany náměstí. Se sousedním domem čp. 2 tvoří pohledově výrazný architektonický prvek. Dům byl výrazně zrekontruován v letech 1925-1930, kdy byl objket zmodernizován a nahrazen novými konstrukcemi. Památková ochrana se vztahuje na dům včetně pozemku. Jedná se o řadový dvoupatrový dům s barokním průčelím a atikovým štítem, které pravdepodobně vzniklo spojením v 18. století dvou renesančních štítů v jeden barokní štít. Dům na obdélném půdorysu je zastřešen valbovou střechou, která je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Průčelí je v nárožích armováno a je členěno horizontálně jednoducháými předsazenými patrovými a podokenními římsami a je ukončeno profilovanou korunní římsou, která je kryta prejzovou krytinou. Římsy jsou pojednány v tmavším odstínu, než je vlastní fasáda domu. Patra jsou prolomena okenními ovtvory v okenních osách nad sebou, v rozvrhu oken 2 - 1. Okna jsou sdružená, v šambráně s nadokenní římsou a dosedající na průběžnou podokenní římsu. Okna sdružená, dvoukřídlá, šestitabulková a osazena v líci fasády. V patře je mezi okny, mimo středovou osu fasády, osazena pamětní deska s reliéfem, k založení republiky. Pod reliéfem je nápisová deska s textem: "Dne 14. října 1918 na tomto náměstí vyhlásil pracující lid píseckých závodů samostatnost Československé republiky". Přízemí je zcela zleva prolomeno novým výkladcem, dále kamenným portálem s výrazněnými klenáky po jeho obvodu a zcela vpravo opět novým výkladcem. Nad římsou je umístěn čtyřetážový volutový štít členěný štítovými předsazenými římsami a pilastry. Ve spodní etážj je jich šest, ve druhé 4, ve třetí 2 a ve čtvrté se segmentovým ukončením jsou lizény. Mezi pilastry jsou prolomeny ve spodní etáži čtyři okenní otvory (průduchy) s lemováním a s podokenní římsou, ve druhé tři oválné průduchy. třetí a čtrvtá etáž je zdobena obdélnými štukovými poli. vrchní segmentová koruna štítu je kryta prejzy, ostatní plochy jsou oplechovány. Nad pilastry ve třetí etáži jsou umístěny terakotové vázy. Dvorní dvoupatrová fasáda zcela hladká, nestylová, bez architektonické zajímavosti. Je členěna okenními a dveřními otvory. Okna sdružená, členěna pevným poutcem ve spodní třetině. okna jsou osazena v mělké špaletě.