dům

Nárožní jednopatrový dům čp. 2 se nachází v historickém centru města, na Velkém náměstí. Objekt se nachází na nároží uzké uličky proti masným krámům a tvoří část východní strany náměstí. Se sousedním domem čp. 1 tvoří pohledově výrazný architektonický prvek. Z původního barokního domu, který byl zbourán v roce 1931, zůstalo pouze štítové barokní průčelí. Za štítem byl vybudován nový moderní objekt bez památkových hodnot. Nový dům zůstal čelním pohledům skryt. Památková ochrana se vztahuje na dům včetně pozemku. Z původního barokního domu, který byl zbourán v roce 1931, zůstalo pouze štítové barokní průčelí. Za štítem byl vybudován nový moderní objekt bez památkových hodnot. Nový dům zůstal čelním pohledům skryt. Pozdne barokní vstupní průčelí je datováno do třetí čtvrtiny 18. století a má bohatou štukovou výzdobu. Průčelí je tříosé, v okenních osách nad sebou. Fasáda je členěna čtyřmi pilastry vysokého řádu přes dvě patra (přízemí a patro). Mezi pilastry je fasáda členěna v patře okenními otvory a v přízemí hlavním středovým polokruhovým vstupem s nadsvětlíkem a po stranách širokými prodejními okenními otvory s polokruhovým ukončením. Okna v patře jsou v šambráně s architektonickým provedením, dosedají na předsazenou podokenní římsu se štukovou parapetní výplní a nad okny jsou nadokenní římsy. Krajní nadokenní římsy jsou ve tvaru trojúhelného, středová je segmentová. Okna dvoukřídlá, dvojitá, členěna na osm polí s pevným poutcem. Okna jsou osazena v líci fasády. Přízemí je od patra odděleno jednoduchou patrovou římsou v prostorech mezi pilastry. Průčelí je ukončeno bohatě profilovanou korunní římsou s architektonickým kladím. Římsa je nad okny vyduta schodně s nadokenní římsou oken. Nad římsou se zvedá barokní mohutný atikový štít se středovým roztrženým frontonem a balustrádou v něm. Středová část štítu navazuje na středovou část průčelí včetně pilastrů se zdobnou hlavicí nesoucí štítovou římsu, nad kterou je umístěn volutový nástavec bez členění. Zbývající plocha štítu je tvořena samostatnými postraními nižšími štítky s volutami a s ukončením, ve tvaru oslího hřbetu. Štít je ozdoben vázami. Ve středu štítu je prolomen okenní segmentový otvor se šambránou a s vrcholovým klenákem. Plocha nad oknem je štukově pojednána. Za barokním štítem je nový objekt, bez památkových a architektonických hodnot. Ve středu domu se nachází pasáž s obchody, v patrech bytové a nebytové prostory. Středová část je vyšší, dvou až tří podlažní, postraní části jsou nižší, přízemní.