kostel sv. Ondřeje

1/ kostel 2/ márnice 3/ ohradní zeď 4/ pomník V.Kavalierové 1/ kostel Zděná, zčásti omítaná, orientovaná stavba. K nevelké obdélné lodi na východě připojen stejně široký presbytář s trojbokým závěrem; západnímu průčelí lodi představěna užší čtyřboká věž; po severním boku presbytáře sakristie a márnice; před jižním průčelím lodi pravoúhlá předsíň. Střešní krytiny jsou (kromě věže) z asfaltových šindelů. Loď je poněkud převýšená, krytá nízkou sedlovou střechou; pultové vikýře. Západní cípy štítu lícují s krytinou. Korunní římsa fabionová, zdivo z pískovcových kvádrů. Pod korunní římsou při okrajích stěn vysazeny konzolky. V jižní stěně úzké okénko s půlkruhově ukončenou nálevkovitou špaletou lemovanou kvádry , ve východní polovině J a S zdi rozměrné obdélné okno se segmentovým cihelným záklenkem. Presbytář má trojboký závěr s opěráky, střecha sedlová s hřebenem ve stejné výšce jako na lodi, nad závěrem valby, pultové vikýře. Sokl předsazený omítnutý, římsa plynule přechází, zdivo smíšené z pískovcových kvádrů a lomového kamene. Ve V zdi obdélný portál v pískovcovém ostění, v J zdi obdélné okno s půlkruhovým záklenkem. Věž má střechu tvořenou cibulovou bání s osmibokou lucernou, ohraničenou římsičkami, nad lucernou cibulová stříška s hrobnicí, krytina měděný plech. Korunní římsa bohatě profilovaná, zdivo z pískovcových kvádrů. V přízemí v Z zdi jedno okno s pískovcovým ostěním, v úrovni 2. patra obdélné okno se segmentovým záklenkem, ve 3. patře po jednom obdélném okně se segmentovým záklenkem v S a J zdi. Sakristie má obdélný půdorys, střecha valbová. Fasádu člení předsazený omítnutý sokl, cihelná římsa, zdivo z lomového kamene, opatřeno hladkou štukovou omítkou. Ve V zdi obdélné okénko s pískovcovým ostěním. Předsíň přiložena k západní části J zdi lodi. Střecha valbová. Korunní římsa cihelná, fabionová, zdivo smíšené, omítky hladké. Ve V zdi lehce hrotitý portál s okoseným pískovcovým ostěním, v J zdi obdélné okénko. Interiéry: Na podlaze lodi keramická dlažba. Stěny pokryté malovanou výzdobou geometrického charakteru, o stěny opřeny tři náhrobníky. Vítězný oblouk půlkruhově zaklenutý, na ploše pasu rostlinné malby. Ve špaletě jižného vchodu kropenka.Kruchta ve dvou úrovních, podhled vodorovný omítnutý.Horní kratší kruchta přístupná ze 2. patra věže, trámkový podhled, přímá balustráda. V presbytáři je keramická dlažba, prostor zaklenut obdélným polem bezžeberné křížové klenby a pěti paprsky nad závěrem. Ve spodní části stěn geometrické malby, v S zdi sedlový portálek do sakristie. Přízemí věže-podlahu z keramických dlaždic, podhled vodorovný prkenný neomítaný . V 1. patře prkenná podlaha, trámový strop, schodiště schodnicové dřevěné, do lodi prostor otevřen v celé šíři. Ve 2. patře opět prkenná podlaha. Při V konci S stěny zazděný otvor, 3. patro má prkennou podlahu. Zvonová stolice bez zvonu. Sakristie má podlahu z keramických dlaždic. Klenba valená s párem výsečí.Předsíň má podlahu z pískovcových desek. Do lodi vede hrotitý pískovcový portálek profilovaný hruškovcem .Márnice má dusanou podlahu. Podkroví lodi a presbytáře tvoří jeden prostor. 2/ márnice Márnice má dusanou podlahu, strop prkenný neomítnutý. Přisazena na spáru k západní zdi sakristie, střecha plynule pokračuje ze sakristie, sokl není, římsa cihelná ve stejné úrovni jako na sakristii. Zdivo lomové odlišné skladby, v severní zdi obdélný vchod bez dveří, obložený cihlami, v západní stěně obdélné okénko s nízkým cihelným segmentem a cihelným obkladem ostění. 3) Ohradní zeď Na jižní straně zeď plní opěrnou funkci, z vnitřní strany jen cca 0,5 m vysoká, vystavěna z pečlivě kladeného lomového kamene a žuly (místy). Povrch neomítnutý, vodorovně ukončená koruna z plochých kamenů, na ostatních stranách zeď také z lomového kamene, z obou stran kolem 1 m vysoká, koruna betonová. Jedna branka byla na západní straně, její boky ohraničeny cihlami (dveře nejsou), vstup možná byl i na JV, kde dnes hradba částečně zřícená. 4) Pomník V.Kavalierové Pomník V. Kavalierové stojí na rodinném hrobě při ohradní zdi západně od kostela. Vysoký pomník z leštěného mramoru. Na dvakrát odstupněném soklu hranol s nápisem "PAMÁTKA V.KAVALIEROVÉ V NOVÉ SÁZAVĚ 21/101841 - 22/12 1891" a na něm čtyřboký, nahou se zužující obelisk s jehlancovou špicí. Kolem do čtverce litinové zábradlí na kamenné podezdívce, zbytky litinových luceren.