zvonička

Žulová zvonička ve středu obce Všechově je součástí souvislé řady zvoniček v okolí. Je výjimečná svým kvalitním řemeslným kamenickým zpracováním. Je sestavena z bloků žuly, každá část zvoničky z jednoho kusu kamene. Zvonička stojí na novodobém, betonovém, čtvercovém soklu s horní tenkou betonovou přesazenou deskou. Sokl byl původně žulový, dvoustupňový. Ve směru jihozápadním ze soklu vystupuje krátký žulový stupeň, pravděpodobně pozůstatek soklu původního. Na soklu jsou v jeho dvou předních rozích (směrem k silnici – JZ) osazeny dvě patrně betonové koule na nízkých, dolů se rozšiřujících nožkách s profilací, které stojí na malých čtvercových soklíkách. Obě koule i se soklíky jsou v celé ploše vyspraveny cementovou maltou. Samotná žulová kaplička se skládá ze tří částí. Z nového betonového soklu vystupuje menší žulová čtvercová deska (která byla součástí původního soklu). Na něm stojí žulová kaplička s plochou obloukově vyvrcholenou nikou. Původně byla nika otevřená, dnes je uzavřená novodobými, dřevěnými, kazetovými, jednokřídlými půlobloukovými dveřmi, které jsou v horní polovině prosklené. Panty a kování jsou také novodobé. Uvnitř kapličky je obraz Panny Marie malovaný na desce. Původně zde byl pouze nápis “Oroduj za nás, P. Maria! “, obraz byl do niky vložen při osazení dveří. Horní díl zvoničky tvoří žulový čtvercový sloupek v horní části lucernovitě otevřený, kde je zavěšen zvonek (v současné době bez provazu, takže je nefunkční). Spodní část sloupku je rozšířená a je do ní vytesán letopočet vzniku kapličky - 1883. Sloupek je zakončen římsou s kamenným čtyřbokým jehlancem, který má na všech čtyřech stranách trojúhelníkové štítky. Na vrcholu jehlance je železný křížek.