kostel Nanebevzetí Panny Marie

1/ kostel 2/ tarasní zeď Kostel stojí při severním okraji obce, téměř v jejím nejvyšším místě; usazen na terénní zlom těsně nad silnicí. Zhruba od JV do SV před kostelem probíhá opěrná zeď obloukového půdorysu, vyzděná převážně z lomového kamene. 1) kostel Zděná, omítaná, orientovaná stavba. Protáhlá loď složena z obdélné části při presbytáři a rozšířené západní partie na půdorysu obdélníku s široce okosenými nárožími, západní fasáda lodi rizalitově předsazena. Užší presbytář uzavřený trojboce, po severním boku presbytáře a částečně i lodi obdélná sakristie, nad západním průčelím lodi čtyřboká věž. Střechy kryté taškami bobrovkami. Fasády hladce omítané. Východní část lodi má sedlovou střechu s pultovými vikýři. Na východě hladce omítaný štít nadvýšený nad krytinu. Fasádu člení hrubě omítaný sokl, jednoduše profilovaná římsa a nevýrazné lisény při V nárožích. V podélných zdech po dvou obdélných oknech s půlkruhovým záklenkem, okolo hladká šambrána s klenákem. V J zdi několik nálezů starších otvorů. Západní část lodi má sedlovou střechu s valbami nad diagonálními nárožími a pulty po stranách věže. Fasádu člení sokl z pískovcových desek, římsa přecházející z V části lodi a v nárožích podélných stěn lisény. Štít má v cípech projmutá ramena a v patě osazenou vázovou ozdobu. V S zdi obdélný pískovcový portál s lištami a ušima, v J zdi obdobný portál doplněný vrcholovým klenákem a letopočtem 1752. V podélných stěnách po jednom okně se segmentovým záklenkem, lemovaným hladkou šambránou s vrcholovým klenákem, stejné okno v Z zdi na kruchtu, kde v postranních částech úzká okénka na schodiště. Presbytář má strmou sedlovou střechu s valbami nad závěrem, valby kryté eternitovými šablonami. Fasádu člení kamenný sokl s pískovcovou patkou, fabionová římsa a profilovaný pás probíhající pod okny. Do zlomů závěru vsazeny čtyři opěráky. V J, JV a V zdi hrotité okno, nálevkovitá špaleta obložená pískovcovými kvádry. Věž zapuštěna do Z průčelí lodi. Zastřešení tvořeno drobnější cibulovou bání usazenou na nízkém projmutém náběhu, horní část báně přechází v polygonální proláklý jehlanec, završený prstencem stejného obrysu, výše ještě jehlancová stříška s hrotnicí. Kytina z pozinkovaného plechu. Profilovaná korunní římsa, do nároží vsazeny lisény. 2. patro osvětleno od Z naležato oválným oknem, nad oknem erb, ve 3. patře na každé straně jedno obdélné okno se segmentovým záklenkem. Hladká šambrána doplněna klenákem. Sakristie má pultovou střechu. Sokl hrubě omítnutý, fabionová korunní římsa. Štíty trojúhelné, v patě odsazené, ve V štítu obdélný výlez do půdy. V Z zdi obdélný pískovcový portál s lištou v S zdi dvě obdélná okna s hladkým pískovcovým ostěním. Interiér obou částí lodi je propojený. Západní část má půdorys obdélníka s široce otupenými rohy, v podlaze pískovcové desky a novější keramické dlaždice, podhled stropu vodorovný omítnutý, s výrazným fabionem podloženým profilovaným páskem. Stěny členěny lisénovými rámci se složitě vykrajovanými zrcadly, kolem oken šambrány s klenákem. Nika J i S vchodu doplněná šambránou s ušima, v Z zdi zapuštěný plochostropý obdélný prostor, ohraničený na V stlačeným pasem. Kruchtu celodřevěné konstrukce podepírají dva sloupy, v podhledu podkruchtí přiznaná prkna podlahy, dřevěné zábradlí jemně zvlněné s lištovými rámci a ozdobami, na S straně kruchty segmentem překlenutý průchod do komory a na J pak stejný průchod na schody do přízemí a 2. patra věže; schodiště do půdy má jen prkenné stupně. Východní část má obdélný půdorys, dlažba z pískovcových desek. Strop vodorovný s omítnutým podhledem, nevýrazný fabion podložený páskem. Stěny členěné lisénovými rámci. Vítězný oblouk sestavený z pískovcových kvádrů, hrotitý, nad vrcholem archivolty erb, před vítězným obloukem balustráda z pískovcových a dřevěných prvků. Kolem oken šambrány s ušima a vrcholovým klenákem. Presbytář má podlahu z topinek a mramorovaných dlaždic, prostor zaklenut žebrovou klenbou složenou z úzkého obdélného pole, meziklenebního žebra a šesti paprsků závěru. Na klenbě i stěnách fragmenty středověkých maleb. V S stěně hrotitý pískovcový portál do sakristie, ve V zdi slepá nika se segmentovým záklenkem, špalety oken hrotité z pískovcových kvádrů.V SV zdi závěru obdélný sanktuář s trojúhelným vimperkem. Věž má do 2. patra přístup ze schodiště, podlaha nezarovnaná, prostor otevřen do dalšího patra, v S a J zdi prolomen segmentem uzavřený průchod do půdiček pod pultovými střechami, ve V zdi průlez do půdy lodi pod vynášecím pasem. 3. patro je otevřené do krovu. Ručně tesaná zvonová stolice s jedním zvonem. Sakristie - podlaha z topinek, vodorovný omítnutý podhled s fabionem. Hluboká špaleta portálu z presbytáře 2x půdorysně i výškově odsazená. Podkroví lodi tvoří jeden prostor, nad západní částí krov hambalkový s ležatou stolicí a věšadlovými sloupy, nad východní částí krov hambalkový vázaný ležatou stolicí. Presbytář má krov stejné konstrukce jako východní část lodi. 2) tarasní zeď Zhruba od JV do SV před kostelem opěrná zeď ukončená v rovině terénu kamennými deskami a zábradlím. V půdorysu má obloukový průběh. Maximální výška cca 2 m. Převážně lomové spárované zdivo, někde cihly.