mohylové pohřebiště Hrady

Pohřebiště leží v nadmořské výšce 440 – 455 m na JZ svahu vrchu Hradec (kóta 524 m), který klesá do údolí potoka Libochovka. Soutok Libochovky s Vltavou leží asi 800 m Z od lokality. Nachází se zde celkem 19 mohyl, které jsou poměrně hustě seskupeny na malé ploše 60 x 50 m, takže se násypy některých mohyl navzájem překrývají. Mohyly jsou vesměs malé až středně velké o průměru 5 – 11 m a výšce do 1 m. Ve vkopech porušujících většinu mohyl je patrná vnitřní kamenná konstukce. Pohřebiště leží ve vzrostlém bukovém lese, po obou stranách lesní cesty. Většina mohyl je porušena vrcholovými vkopy vesměs starého data, další dvě mohyly pak z boku narušuje lesní cesta. Lokalita se nachází v uzavřené Poněšické oboře. Archeologické výzkumy a nálezy: Z celkového počtu 19 mohyl je jich 15 porušeno starými vkopy, o jejichž autorech ani případných nálezech se nedochovaly žádné zprávy. J. N. Woldřich uvádí, že v jedné mohyle zjistil stopy žárového hrobu.