úsek tarasní zdi

Komplex kostela a fary stojí na jižní straně Křivánkova náměstí – na vyvýšené travnaté ploše, kterou ze západní strany do ulice Dlážděná ohraničuje takřka padesátimetrový úsek kamenné tarasní zdi (přesně 46,72 m + 1,9 m bočních schůdků s nárožím). Od rušné silnice, jež tvoří výpadovku na Starou dálnici, je oddělen dlážděným chodníkem. Z ptačí perspektivy má v zásadě segmentový tvar, jen u severního schodiště ke kostelu je poněkud zalomen. V těchto místech, tj. čelně zleva, začíná 88 cm široká zídka ve výšce 70 cm, kde je napojena na schodišťový obrubník se zábradlím. Po 240 cm délky nastává půdorysný zlom, který má šířku 74 cm a výšku 122 cm. (V tomto úseku se ve zdivu nachází první odtokový kanál.) Úroveň mírně zešikmené stěny se poté zvedá a postupně zatáčí, přičemž dosahuje maximální výšky 140 cm. Vzhledem ke stoupajícímu terénu chodníku a vozovky se hrazení následně snižuje. (Poblíž zakončení se ve zdivu nachází druhý odtokový kanál.) U bočních schůdků, tj. čelně zprava, končí 74 cm široká zídka ve výšce 77 cm. Napravo od nich se zvedá ještě krátké zkosené nároží o šířce 56 cm a výšce 105–135 cm, které je přistaveno k dalšímu ohrazení, tentokrát oploceného pozemku. Jeho úseky již ale nejsou předmětem památkového zájmu. Tarasní zeď kostela sv. Bartoloměje (tloušťka 60 cm) je završena betonovou stříškou sedlového tvaru (tloušťka 74 cm, výška lemu 8 cm, výška hřebenu 14 cm,) vyztuženou zkroucenými ocelovými pruty. Od koruny zdiva je oddělena hydroizolační vrstvou tér papíru. Do stříšky je potom zapuštěno 25 kovových sloupků zábradlí (šířka 8 cm, hloubka 5 cm, výška 74 cm), které dle nápisů „TŘINEC . 8 .“ zhotovily Třinecké železárny. Jejich výplně tvoří dvě rovnoběžné tyče kulatého profilu (průměr 3,5 cm, délka cca 2 m). Současný nátěr pažení je blankytně modrý. Vnitřní stranu hrazení – na vyvýšené travnaté ploše – pak obíhá odtokový žlábek o průměru 30 cm.