městský dům

1/ dům 2/ ohradní zeď zahrady s brankou Nepodsklepený patrový zděný dům obdélníkového půdorysu (9 x 12 m) zakrytý sedlovou střechou, severním průčelím navazující na dům čp. 42. Je situován při jihovýchodním okraji MPR, při ulici Pallově (podélná osa je kolmo k ulici). Obě podlaží se vyznačují jednoduchou dispozicí (dvojtrakt), schodiště je situováno při východním průčelí, chodba při severním štítu. Obě fasády (západní i východní) jsou trojosé, prosté ozdob (západní průčelí je horizontálně předěleno jednoduchou kordonovou římsou). V levé krajní ose přízemí z průčelí osazeno prosté pískovcové ostění s dvoukřídlými vstupními dveřmi. Okenní otvory v přízemí (vpravo od vstupu) jsou orámovány plochými šambránami. Okna jsou dvojitá, čtyřkřídlá, spodní křídla členěná do 3 shodných polí, vnější okna osazena do líce fasády. Zdivo objektu je smíšené (pískovec, cihly), stropní a krovové konstrukce jsou dřevěné, krytina pálená (bobrovky na husté laťování). Součástí objektu je branka do zahrady (pískovcové ostění) a část ohradní zdi, vyzděné z druhotně použitých bosovaných pískovcových kvádrů a cihel.