městský dům - U Kibitzů

Jednopatrový nárožní zděný podsklepený dům obdélného půdorysu na rozlehlé parcele s lichoběžníkovým dvorem a v ostrém úhlu navazujícím obdélným východním dvorním křídlem. Na západě je dvůr ohraničený vysokou hladce omítnutou zdí; v severní části dvora studna. Šestiosé průčelí do Pražské ulice vrcholí dvojicí nestejně velkých lichoběžníkových štítů (levý užší). Zastřešení složeno ze dvou paralelních sedlových střech s polovalbou na východě a s volskými oky, krytina tašky bobrovky. V pravé ose přízemí umístěn barokní vstupní portál zaklenutý stlačeným obloukem v pravoúhlém orámování, s reliéfními postavami lvů se sekyrou ve cviklech (znak řeznického cechu - v l. 1668-1750 byl v majetku řeznických rodin), hlavní klenák zdobí boltcová ornamentika, lidská maska a letopočet 1720. Portál ochrání složitě profilovaná římsa. Vpravo od barokního portálu odkrytá část kamenného ostění gotického portálu s výrazně okosenou stojkou a bohatě profilovanou archivoltou, tvořenou výžlabky a hruškovci. Další dva barokní kamenné portály, dnes změněné na okno, zaklenuté stlačeným obloukem s vrcholovým a patečními klenáky jsou osazeny v levé a střední ose přízemí. Obdélná okna patra jsou po dvojicích sdružena, umístěna na společných profilovaných podokenních římsách v omítnutém ostění s lištovými šambránami s uchy. Korunní římsa profilovaná. Nad hlavní římsou vystupuje dvojice lichoběžníkových štítů, obtažených plochou štukovou páskou. Boční fasáda na straně k Masným krámům trojosá (okna v šambránách s uchy), mírně zalomená, při zadním okraji průčelí opěrný pilířek s šikmým čelem. Dále k jihozápadu navazuje o něco nižší zalamující se dvorní křídlo. Dvorní fasády domu jsou hladké, v úrovni patra probíhá pavlač nesená krakorci s dřevěným zábradlím, která pokračuje i na dvorním křídle. Do průjezdu domu ústí portál s omítnutým ostěním a stlačeným záklenkem, okna rámují stuhové šambrány s uchy a parapetními římsami. Dvorní průčelí domu vrcholí dvojicí trojúhelných štítů.