zaniklá středověká osada

ZSO leží ve vzrostlém smrkovém lese a v nízkém hustém smrkovém lese po obou stranách lesní cesty. Areál osady byl částečně poškozen při lesních pracích. ZSO leží v nadmořské výšce 478 m na rozlehlém plateau V od Žďárského rybníka. Zaniklé objekty se projevují nevýraznou modelací terénu po obou stranách lesní cesty probíhající ve směru Z – V. V Z části lokality těsně V od křižovatky lesních cest se nachází vyvýšený oválný objekt o rozměrech 10x8 m a výšce 0,4 m. Urovnaný terén ve V části je patrně pozůstatkem plužiny. Zaniklá osada u Žďárského rybníka je cenným dokladem středověkého osídlení současného Velechvínského polesí. Sídliště, jehož poloha je indikována vyvýšeným objektem a pozůstatkem plužiny, není možné identifikovat v písemných pramenech a jen hypoteticky je možné ho přičlenit ke vsi Žďár ležící asi 500 m dále na J. Archeologické výzkumy a nálezy: Z lokality nejsou známy žádné archeologické nálezy.