hospodářská budova s kůlnou a chlévy

Areál bývalého vodního mlýna se nachází na jižním okraji obce Sychotín v blízkosti potoka Petrůvky. Hospodářská budova s kůlnou a chlévy je samostatně stojící přízemní stavba na obdélném půdorysu, situovaná severně od vlastní stavby mlýna, orientovaná v ose severozápad-jihovýchod. Stavba je severozápadním štítem přisazená ke zvýšenému terénu. Severní nároží je částečně zřícené. Zdivo jihozápadní, jihovýchodní a severovýchodní zdi je vystavěno z cihel, severozápadní zeď je převážně z lomového kamene. Vstupy do objektu jsou situovány na jihozápadní a jihovýchodní straně. Štíty nad severozápadním a jihovýchodním průčelím jsou deštěné, na jihovýchodní straně je vstup na půdu. Sedlová střecha na straně k mlýnu má výrazný přesah na vyložených trámech bez podsebití a je kryta betonovou taškou, druhá strana střechy, protažená nízko k zemi, je kryta pálenou krytinou bobrovkou. Budova je zaklenuta plackami do pasů.