zaniklá středověká osada

Objekty zaniklé středověké osady leží v nadmořské výšce 480 m na rozlehlém plateau nad Dubenským potokem. Na potoce J od obce byla zřízena soustava osmi rybníků, které vesměs zanikly a dochovaly se z nich jen protržené hráze. V S části areálu se nachází několik vyvýšených čtvercových objektů s kamennou či cihlovou konstrukcí. Nepravidelně čtvercový zahloubený objekt zaplněný vodou, který leží ve střední části osady, je patrně pozůstatkem studny. J polovinou osady, kde se rovněž zachovalo několik nepravidelných vyvýšených i zahloubených objektů, prochází zaniklá úvozová cesta. SV od osady se nacházejí stopy bývalé plužiny. ZSO se rozkládá na ploše cca 400x300 m. J část osady leží v hustém smrkovém lese, S část pak převážně na hustě zarostlé pasece osázené malými smrčky. Ze Z a J strany lokalitu obchází asfaltová lesní silnička, na níž navazuje pravidelný systém lesních cest. Oproti stavu z roku 1973 je většina objektů méně výrazných, řada z nich byla zřejmě zplanýrována při lesních pracech. Areál bývalé vsi Žďár je cenným dokladem zaniklé středověké osady, z níž se zachovalo velké množství reliktů obytných i hospodářských objektů včetně stop zaniklé plužiny. Vesnice Žďár, která byla součástí hlubockého panství, je v písemných pramenech uváděna od 14. století a zaniká někdy na přelomu 15. a 16. století. Archeologické výzkumy a nálezy: Při povrchovém průzkumu v roce 1973 byly v areálu ZSO nalezeny zlomky keramiky z 13. – 16. století, z porušeného objektu u zaniklé studny byl vyzvednut zlomek kamenného žernovu. Uložení nálezů: AÚ Praha – exp. Plzeň (př.č. P116/73 1-5)