kaplanka

Kaplanka se nachází uprostřed města Blatná, jižním směrem od historického jádra města, v ulici Na Příkopech a je situována na území městské památkové zóny Blatná. Kaplanka tvoří významný architektonický a urbanistický prvek v intravilánu města. Patrová jednoduchá budova s předsazeným schodištěm se nachází na půdorysu obdélníka a je zastřešena valbovou střechou, která je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Dům je obrácen užší stranou k ulici, k SZ a podélnou stranou se schodištěm je orientován k JZ. Fasády kaplanky jsou hladké, bez štukových profilací a jsou ukončeny fabiónovou římsou. Okenní otvory jsou zvýrazněny v omítce provedeným lemem, který je barevně odlišen. Kaplanka byla v době dokumentace bez využití. Patrová jednoduchá budova s předsazeným schodištěm se nachází na půdorysu obdélníka a je zastřešena valbovou střechou, která je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Dům je obrácen užší stranou k ulici, k SZ a podélnou stranou se schodištěm je orientován k JZ. Fasády kaplanky jsou hladké, bez štukových profilací a jsou ukončeny fabiónovou římsou. Okenní otvory jsou zvýrazněny v omítce provedeným lemem, který je barevně odlišen. SZ fasáda je tříosá, v přízemí jsou dva okenní otvory a mezi nimi vratový segmentový otvor s dvoukřídlovými vraty. V patře jsou tři stejné okenní otvory, kde dvoukřídlé okno, dělené na polovic a osazeny ve špaletě. JZ podélná fasáda s předloženým kamenným schodištěm a zděným zábradlím je v patře prolomena dvěma okenními otvory a uprostřed dveřním otvorem v profilovaném kamenném portálu. Kamenný portál s profilovanými pruty a výžlabky, které se v rozích přetínají má ve středu v nadpraží doplňující kolčí štítek se znakem. Portál je ukončen rovnou profilovanou odstuoněnou římsou. Dveře v portálu jsou ozdobné klasicistní dvoukřídlé dveře. Na JV fasádě, z větší části zastavěné, se v patře dochovaly kamenné krakorce od prevítu (středověký arkýřový záchod).