tvrziště "Rovný"

1) tvrziště 2) zaniklá ves 3) rybníky 4) zaniklá cesta Osou areálu je mělké zamokřené údolí podél bezejménného potoka. Usedlosti vesnice byly vázány na cesty při krajích údolí na obou jeho stranách, SZ a JZ od tvrze. Patrné jsou zejména některé úseky cesty na S straně, vedoucí v těsné blízkosti cesty současné. Relikty vsi jsou patrné jako terénní útvary ve formě jam a vyvýšenin, tedy jako pozůstatky polozahloubených či podsklepených prostor a kamenných staveb. Tvrziště se nachází na upraveném pahorku na dně údolí pod hrází horního rybníčku. Voda z tohoto rybníčku plnila prostor kolem tvrziště a vytvářela V od tvrze další malý rybníček. Pod jeho hrází se kdysi rozkládal ještě jeden rybníček. S bok tvrziště lemuje náhon, oddělený od vodní plochy valem. Tvrziště je tak obklopeno ze Z a V vodními plochami, ze S a J bylo chráněno valem a vodní plochou přecházející na V v plochu rybníčku. Obdélná plocha tvrziště byla obehnána hradbou, při jejíž vnitřní straně stávaly objekty obklopující prostorné nádvoří. Z stranu tvořilo zděné obytné stavení, v SV nároží stávala menší věž. Všechny tyto kamenné stavby jsou dosud patrné ve formě kamenných valů. Ostatní objekty byly zřejmě dřevěné. Vstup do tvrze byl branou na J straně. Plocha tvrziště je porostlá řídkým lesem, ostatní plochy vzrostlým smíšeným lesem. Na S s lokalitou sousedí nově vysázený úsek lesa.