sloup se sochou P. Marie

Sloup se sochou P. Marie Svatohorské je situován 2 km od zámku Jenišovice při silnici do Milevska, na terénním rozhraní mezi lesem a příkopem u silnice. Socha P. Marie Svatohorské je orientována k JV, je pohledově exponovaná a tvoří významný krajinotvorný prvek. Na podstavci je umístěn kónický sloup se značenou entazií a je osazen na plinthus (s nepatrnou jednoduchou kruhovou patkou) a je zakončen jednoduchou kruhovou deskou se zaoblenými rohy. Na desku sloupu byla umístěna socha P. Marie Svatohorské. Původní socha P. Marie Svatohorské byly zcizena a v roce 2006 bylo při dokumentaci zjištěno, že chybějící socha byla nahrazena novodobou velmi volnou kopií původní sochy. Charakteristika kopie – na sloup dosedá pískovcové drobené sousoší poněkud rustikálního charakteru P. Marie Svatohorské s dítětem v náručí. Kopie milostné sochy je podána v podobě bez textilního šatu. Madona s dítětem posazeným na levé ruce je provedena v hrubých těžkých proporcích. Drapérie šatu značně schématická. Na hlavě madony i dítěte korunky bez hrotů. Madona stojí na podstavě tvořené oblaky, na jejíž čelní straně jsou situovány dvě andílčí hlavičky vystupující z mraků. Na kamenném stupni s předstupující zaoblenou horní deskou je umístěn hranolový podstavec, na kterém je umístěn sloup se sochou P. Marie Svatohorské. Kamenný stupeň je na JZ straně podložen kameny. Podstavec dosedá na kamennou rozšířenou jednoduchou patku připojenou zaoblenou římsou a je ukončen rozšířenou stupňovitou hlavicí s přesahující krycí deskou se zaoblenou hranou. Na všech čtyřech stranách podstavce jsou mělké reliéfy ve tvaru obdélníka s projmutými rohy. V ploše reliéfu jsou nápisy, které jsou špatně čitelné. Kopie sloupu se sochou P. Marie Svatohorské byla zhotovena podle sloupu se sochou P. Marie v Křižanově.