Mariánský sloup

Morový sloup je umístěn na náměstí a okolo je provedena parková úprava. Sochy jsou vytesány z jemnozrnného pískovce, hlavice, dřík sloupu, pilastry s nápisy a vázy jsou z hrubozrnného pískovce. Zbytek architektury je ze žuly, kuželky balustrády (původně zřejmě z hrubozrnného pískovce) jsou výdusky z umělého kamene a část schodů a madla balustrády byly nahrazeny nově vytvořenými žulovými prvky. Restaurováno v roce 1972, 1976, 1995 a po restaurování 1995 nebyly k sochám navráceny některé drobné kovové zlacené atributy (hostie na kalichu - sv. Barbora, žerď kopí sv. Florián). Sloup je situován na schodišťové podstavě se třemi stupni, horní část podstavy obehnána balustrovým ohrazením s hranolovými projmutými sokly na nárožích. Sokly nesou ozdobnou vázu, z podstavy se zdvíhá čtyřboký sokl s mohutnými volutovými konzolami po stranách, konzoly nesou čtyři sochy světců s nízkými obdélnými podstavami: sv. Barbora, sv. Kliment, sv. Linhart a sv. Florián. Na pilastrech pod konzolami jsou vytesány nápisy (uvedeny ve starém Soupisu památek Písecka od J. Soukupa, s. 121) a v horní části soklu běží zalamovaná profilovaná římsa. Na soklu situován druhý užší čtyřboký sokl, nesoucí sloup s entazí a kompozitní hlavicí, sloup zavrcholen sochou Panny Marie Immaculaty. Socha Panny Marie Immaculaty: dynamicky pojatá postava stojící Neposkvrněné Panny Marie, pravá noha nakročena, pod nohama obvyklá zeměkoule s hadem a kovový zlacený půlměsíc, tělo natočeno mírně vpravo, ruce sepjaty vpravo před tělem, hlava s pletencem vlasů a kovovou zlacenou kruhovou svatozáří s hvězdičkami, natočena mírně vlevo, pohled upřen vzhůru, oděna vertikálně zvlněným spodním šatem a přehozeným vzdutým pláštěm přehozeným přes ramena, spadajícím od pravé ruky horizontálně přes horní část nohou. Socha sv. Barbory socha stojící světice v dynamickém postoji, levá noha nakročena, obě nohy natočeny vpravo, levá ruka graciesně přidržuje zvlněný plášť, pozdvižená pravice drží u těla kalich (původně s hostií kovovou), hlava s pletencem a korunkou lehce zdvižena a nakloněna vpravo, oděna do bohatě zvlněného spodního šatu s krátkým živůtkem, od pravého ramene splývá plášť, dynamicky přehozený přes horní část nohou, zde se vlní v mohutných horizontálních záhybech, vzadu za levou nohou situován částečně zakrytý atribut věže. Socha sv. Klimenta socha stojícího světce - papeže, pravá noha nakročena, tělo lehce natočeno vlevo, pravice pozdvižena v žehnajícím gestu, levice přidržuje před tělem kovovou zlacenou berlu s papežským křížem, hlava s papežskou tiárou směřuje vpřed, oděn pluviálem s mohutnou sponou, rochetou a klerikou, za pravou nohou částečně zakrytý atribut kotvy, která je postavena obráceně. Socha sv. Floriána socha stojícího světce, pravá noha výrazně nakročena, levá pozdvižená ruka (původně přidržovala kopí), u ruky pouze kovové zlacené zakončení kopí, tato ruka částečně zakryta zvlněným pláštěm, pravá ruka v typickém gestu vylévá z nádoby vodu na hořící domek situovaný u pravé nohy, hlava s přilbicí s chocholem natočena vpravo, pohled směřuje šikmo, oděn do typického oděvu římského vojáka s pláštěm s mohutnými záhyby, plášť upevněn na prsou velkým uzlem. Socha sv. Linharta socha stojícího světce v pontifikálním oděvu, výrazně nakročená pravá noha, levá ruka pozdvižena, přidržuje před tělem kovovou zlacenou berlu, levá ruka nakloněna nad hlavou dobytčete, ležícího u světcovy pravé nohy, v ruce zřejmě původně umístěn atribut – řetěz, hlava s mitrou natočena vpravo, pohled upřen šikmo dolů, oděn dynamicky pojatým zvlněným pluviálem s výraznou sponou, na čelní straně podstavy vytesán nápis: LIENHARTVS. Sloup je situován na schodišťové podstavě se třemi stupni, horní část podstavy obehnána balustrovým ohrazením s hranolovými projmutými sokly na nárožích.