kříž

Kamenný podstavec s křížem se nachází na při severním okraji obce Probulav, při silnici do Starého Sedla. Kříž je situován na terénním předělu u silnice, na mírném návrší. Kříž je pohledově velmi exponovaný a tvoří významný krajinotvorný prvek v obci. Památková ochrana se vztahuje na kamenný podstavec s křížem bez pozemku. Na kamenné desce je umístěn jedenkrát odstupněný sokl, který má zaoblené hrany. Na soklu je umístěn zúžený hranolový podstavec ze zaoblenými rohy. Na všechy čtyřech stranách podstavce je mělký reliéf s projmutými rohy. Na přední straně byl vytesán letopočet 1758, dnes je nápis s letopočtem nečitelný. Na podstavec dosedá úzký kamenný hranolový pilířek. Do vrcholu pilířku je vsazen jednoduchý dvouramenný kovový kříž. Původně byl do pilířku vsazen ozdobný dvouramenný tepaný křížek, jehož ramena byla zakončena zřejmě kroužky či srdíčky.