kostel sv. Kateřiny

Jednolodní kostel s trojboce uzavřeným presbytářem a navazující sakristií stojí severně od centra města u cesty do Jindřichova Hradce. Na obdélnou loď se sedlovou střechou krytou pálenou krytinou navazuje trojboce uzavřený presbytář se zvalbenou střechou. K presbytáři se na východní straně přimyká sakristie čtvercového půdorysu s valbovou střechou. Západním průčelím s trojúhelným štítem se kostel obrací do ulice. V jeho ose se nalézá pravoúhlý kamenný portál, do něhož jsou osazeny dřevěné dveře. Nad portálem se nalézá pravoúhlá nika. Nároží průčelí čelní rustika. Trojúhelný štít s oválným okénkem odděluje jednoduchá římsa. V jižním průčelí se otevírají dvě dvojice oken – vpravo dvě okna s lomeným záklenkem a vlevo dvě menší okna s půlkruhovým záklenkem zdobená šambránami. Severní průčelí má obdobně uspořádaná okna. Pod menším oknem ve druhé ose zprava se nachází pravoúhlý vstup s dřevěným dveřním křídlem. Pod levým lomeným oknem jsou ve zdivu osazeny tři náhrobníky. Nad rovinu sedlové střechy vystupuje u západního štítu dřevěná hranolová vížka vrcholící jehlancovou střechou. Presbytář se zvalbenou střechou má hladké nečleněné průčelí. V jeho závěru se nalézají dvě lomená okna. Sakristie téměř čtvercového půdorysu se přimyká k východní stěně presbytáře. V severním a východní stěně se nalézají pravoúhlá okénka osazená v kamenném ostění.