zámek

Jednopatrová zděná volně stojící budova, se zvýšeným přízemím, na nepravidelném půdorysu, s vnitřním obdélným arkádovým dvorem a s hranolovou věží na J. Střechy valbové pokryté bobrovkami, volská oka. Komíny omítané s kónickými hlavicemi a kordonkami. Věž s dlátkovou střechou pokrytou bobrovkami. Průčelí omítaná členěná sys. hladkých lisén, kordonových pásů, ukončená profilovanou korunní římsou. Okenní otvory obdélné, výplně většinou šesti-, či osmitabulkové, místy slepá okna či bez výplní, místy v šambránách s uchy, kapkami a lištou po obvodu. Okna s průběžnými podokenními pásy, v parapetech obdélné či elipsové výplně. Místy, zejména na V průčelí pod barok. omítkou stopy psaníčkových sgrafit. V průčelí v JV nároží má eskarpový pilíř z lomového neomítaného kamene. V patře balkónové dveře. Mezi okny patra velká barokní kartuš, oválného tvaru, po stranách vykrajovaná, s volutami a vespod doplněna aliančním znakem na drapérii a s nápisem: „Stirpi ex nepote orituare pro perditis focis avitis MarIa S.R.I CtIssa CoVDenhoVe nata CaIergIs hanc vetustam arcem novum nidum refugiumque condidit“. K S průčelí přistavěno nedokončené novější patrové křídlo. Na V nároží původní osmiboký arkýř, s přilbovou střechou pokrytou plechem. Arkýř s obdélnými okny, členěn lisénovým rámcem a částí profilované korunní římsy, nad ní v lisénových rámcích kruhové otvory, pod korunou zdiva malé čtvercové větrací otvory. Arkýř ukončený profilovanou nízkou korunní římsou. Pod arkýřem na V str. vstup s kamenným hrotitým profilovaným got. ostěním, ve vimperku slepá kružba, ve středu se štítovým erbem rodu Coudenhovů. Vedle v noze arkýře vsazena obdélná deska s rostlinnými motivy. Na Z nároží hranolová věžička se stanovou střechou krytou bobrovkami. Věžička členěna kordonovým pásem, v úrovni korunní římsy průčelí čabrakový průběžný pás, pod ním ze S a Z obdélná kamenná podvojná sdružená slepá okénka. Korunní římsa profilovaná podložená hladkým pásem. Z průčelím prostupuje válcové těleso hl. vnitřního schodiště. V přízemí pseudobarokní vstupní portál na předloženém schodišti. Ostění s hladkými lištami s uchy, na stranách uch esovité oboustranné voluty. Na nízké supraportě prolomený segmentový fronton. Z prolomení vyrůstá plastický znak Coudenhovů ze stran přidržovaný dvojicí gryfů. Nad znakem koruna a drapérie. V patách portálu patrna štuková plastická výzdoba. Dveře dvoukřídlé dřevěné s diagonálně skládaným pokryvem a rastrem oblých hlav hřebů. Ze S u portálu nika s konchou. V patře nad vstupem přerušena korunní římsa zděným vikýřovým štítem se dvěma obdélnými okny orámovanými šambránami s uchy, na stranách oken pilastry a obloučkově vykrajovaná křídla se zbytky širokých volut. Vikýř ukončen segmentovým závěrem s profilovaným orámováním. V J průčelí v Z křídle v přízemí obdélný vstup s kamenným ostěním s vimperkem ve tvaru hrotitého oblouku, po obvodu pás s pilovitě zalamovanou lištou, ve vrcholu oblouku lidská maska. Uvnitř vimperku trojlisty, vespodu kanelování. V rohu Z křídla a J průčelí čtvrtálcové těleso s kosým oknem a v patře s oknem ukončeným obloukem. Stříška koutová kuželová pokrytá plechem. V JZ nároží v úrovni podokenního pásu patra plastický znak Coudenhovů, ve vrcholu s korunou a drapérií. V dvoupatrovém podvěží současný vstup ukončený obloukem. Nad vstupem zděný arkýř vysazený na konzolách. Vedle vstupu vlevo ve zdivu malá obdélná deska s reliéfem orámovaným kruhovým věncem, ve spodu erb s podkovou a třemi hvězdami, nad erbem helmice a postava. Deska ukončena přímou profilovanou římsou. Dále vlevo větší obdélná deska, ve vrcholu s okřídlenou andílčí hlavou, erbem a nápisem s datací 1620. Na spodní straně se deska zavíjí. Na straně vstupu k V patrová spojovací chodba mezi zámkem a hosp.-správním objektem. Dvůr dvoupatrový v patře s uzavřenými arkádami. Stěny dvora s lisénovým řádem, s kordonovými hladkými pásy, v patře profilovaná průběžná podokenní římsa. S stěna dvora čtyřosá, se sdruženými obdélnými šestitab. okny (2-2), s kamenným ostěním s uchy a lištou po obvodu. V 1. patře obdélné parapetní výplně, ve 2. patře obdélné, na kratších stranách ukončené odskočenými polokruhy. Z a V stěna dvora pětiosá, obě téměř stejné. Přízemí s otevřenými arkádami ukončenými oblouky. Oblouky orámovány bosáží. Patra členěna lisénovým rámcem. Okna široká ukončená oblouky, s profilovaným orámováním, se dvěma dvoukřídlými čtyřtab. díly, v oblouku dvoukřídlá nečleněná do tabulek. Parapetní výplně obdélné na kratších str. ukončené odskočenými polokruhy. V J stěně dvora ve stř. ose přízemí kamenná nádrž vložená mezi dva kónické válcové sloupy na hranolových podstavcích, nesoucí překlad. Nad půlválcovou nádrží jelení hlava. Ve východní ose stlačeným obloukem ukončený vstup orámovaný hladkou bosáží, v patře sdružené okno a nad ním zděný arkýřový přístavek, obdélný se skosenou stranou. V Z ose přízemí hrotitý vstup do převýšené prostory zám. kaple. Nad vstupem šestitab. okno a třístěnný rohový arkýřový přístavek. V J křídle hranolová věž členěná lisénovým rámcem. V posledním patře, v každé stěně obdélný otvor ukončený segmentem oblouku, orámovaný prostou šambránou, se vstupem na balkónek s kovaným zábradlím, vysazený na třech konzolkách.