hospodářská budova

Hospodářský objekt je přízemní stavba situovaná v jihozápadním nároží dvora, vystavěná nad půdorysem písmene „L“, vyzděná ze smíšeného zdiva se zbytky omítek. Střechy sedlové pokryté keramickými pálenými taškami bobrovkami (dvojitě na řídké laťování). Objekt sestává ze tří částí: jižního křídla (patrně nejmladšího), západního křídla, v jehož závěru je ještě situována příčně orientovaná část (patrně nejstarší). Stavby jsou ve směru S-J vestavěny do svahu. Jižní křídlo tvoří objekt nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaný cca ve směru V-Z. Střecha sedlová, na východní straně ukončená valbou. Jižní podélné průčelí je nečleněné a má jeden štěrbinový větrací otvor ve střední ose. Východní průčelí členěno dvěma velkými pravoúhlými okenními otvory, výplně dílenské kovové členěné do tabulek, situované za lícem zdiva a s větrací úpravou některých tabulek. V soklové partii provedeno režné kvádříkové zdivo. Ve východní části, vystupuje ze střechy při okapu hranolový cihelný komín nastavený rourou. Severní podélné průčelí hladké, o pěti osách. Ve východní krajní ose na výšku obdélný okenní otvor uzavřený kovovou dílenskou výplní členěnou do tabulek a osazenou za lícem zdiva. Vpravo od okna obdélný vstup se subtilní tesařskou zárubní a dvoukřídlými prkennými dveřmi s vnějšími závěsy z pásového železa. V rozsahu těchto dvou os je sokl proveden z režného kvádříkového zdiva. Ve třetí ose od východu velký pravoúhlý vjezd uzavřený torzem prkenných vrat. Ve zbylých osách pravoúhlé otvory s dvoukřídlými prkennými vraty s prosklením v horní části a s vnějším kováním z pásového železa (obrácené rohovníky). Západní křídlo tvoří objekt nad obdélným půdorysem orientovaný cca ve směru S-J. Sedlová střecha je vyšší než u jižního křídla, na jižní straně ukončená polovalbou a na severní straně zaniká úžlabími ve střeše severní příčné části. Podélné průčelí obrácené k východu je hladké, o třech osách. V levé krajní ose vjezd ukončený segmentem oblouku a uzavřený točnicovými vraty bedněnými prkny. Vpravo od vjezdu menší pravoúhlý otvor s ocelovou zárubní a prkennými vraty s vnějšími rohovníkovými závěsy z pásového železa. Vpravo ještě malé obdélné okénko vyplněné skleněnými tvarovkami. Vpravo od okénka nad úrovní jeho nadpraží vidět pravoúhlou kapsu. Korunní římsa (cihelná) hladká pravoúhle zalamovaná. Jižní průčelí hladké, bez otvorů a s cihelným pološtítem neodděleným od průčelí. V pološtítu dva na výšku obdélné větrací otvory vyplněné vynechávanou vazákovou vazbou. Západní podélné průčelí hladké, o dvou okenních osách v severní části. Okénka na výšku obdélná, pod opadanou omítkou vidět cihelná ostění a cihelné segmentové nadpražní pasy, výplně otvorů členěné do tabulek osazené za lícem zdiva. Na stranách oken, nad úrovní jejich nadpraží, po jedné pravoúhlé kapse. Korunní římsa (cihelná) hladká pravoúhle zalamovaná. Mezi severní částí a západním průčelím západního křídla vidět stavební spáru a nárožní armování zdiva provedené z větších nahrubo opracovaných kamenů. Severní příčná část vystavěna nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaná cca ve směru V-Z, střecha sedlová. Západní průčelí, souběžné se západním průčelím západního křídla, je hladké, o dvou okenních osách. Okenní otvory na výšku obdélné se zbytky hladkého orámování. Výplně tvořené skleněnými tvarovkami osazenými za lícem zdiva. Štít trojúhelný, neoddělený od průčelí, krytina zakončená s lícem štítu do malty. V jihozápadním nároží, nad pultem střechy západního křídla vidět korunní fabionovou římsu. Severní podélné průčelí hladké, bez otvorů. Korunní římsa tvořena krátkými úseky fabionů při nárožích, jinak z koruny zdiva vystupují zhlaví vaznic. Východní štítové průčelí hladké, nadvýšené nad terasy vytvořené tarasními zídkami. Ve střední ose pravoúhlý vstup s kamenným druhotně použitým ostěním a dvoukřídlými prkennými dveřmi za lícem. V ose nad nadpražím vstupu pravoúhlý, patrně větrací otvor. Štít trojúhelný neoddělený od průčelí, krytina zakončená s lícem štítu do malty. V patě ve střední ose štítu jeden mírně na výšku obdélný nakládací otvor s tesařským ostěním a jednokřídlými prkennými dvířky v líci zdiva. Nad nakládacím otvorem ještě oválný větrací otvor. Jižní část předstupuje před líc východního průčelí západního křídla. Při nároží vidět úsek fabionové korunní římsy a dále zhlaví vaznic jako na severní straně. V nároží pod opadanou omítkou vidět nárožní armování zdiva provedené z větších nahrubo opracovaných kamenů.