zřícenina hradu Radyně

Zřícenina je tvořena těmito hlavními součástmi: 1. brána, 2. brána, hradní palác, severozápadní obytná hranolová věž, jihovýchodní obranná půlválcová věž, vstupní brána do horního hradu, jihozápadní stavení horního hradu, jihovýchodní stavení horního hradu, cisterna, bašta, předhradí (J parkán), podkovovitá bašta, obranný val s fragmenty hradební zdi, příkop, ohradní zeď, stavení v severní ohradní zdi. Hrad stojí na vrcholku skalnatého kopce, palác obdélného půdorysu je ukončen na SZ straně hranolovou věží, převyšující o výšku jednoho patra palác, na JV straně věží půlkruhovou, dnes dochovanou jen do výšky paláce. Okna pravoúhlá s profilovaným ostěním, v JZ stěně paláce tři menší okna umístěná pyramidálně ukazují na existenci roubených či táflovaných místností, ve stejné stěně zbytek krakorce u dveřního otvoru – pravděpodobně pozůstatek prevétu. Arkýřovitý prevét zděný z cihel na pískovcových krakorcích v JZ stěně hranolové věže. Vchod do paláce na SV straně. Vstup do hradního areálu JZ od hradu 1. bránou přes příkop do 2. brány do předhradí, odtud další bránou mezi dvěma staveními do horního hradu pod Z stěnou hranolové věže. Při věži cisterna vytesaná ve skále. J předhradí (parkán) ukončovala podkovovitá bašta, další bašta pravděpodobně stávala pod J stěnou hranolové věže. Parkán obepínal hrad od J přes Z na S stranu, kde byla do ohradní zdi včleněna další budova. Na V straně tvořil prudký svah a skála dostatečnou přirozenou ochranu, ostatní obvod hradu chránil příkop a mohutný vnější val. Při patě J svahu vrcholové kupy relikty z kamene zděné kruhové pece, snad z doby stavby hradu. Prostor hradního areálu mimo vlastní palácový celek je řídce porostlý duby a javory, v okolí vzrostlý smíšený les. Z vrcholku kopce Radyně pochází nález pravděpodobně mladoeneolitické pazourkové čepele, od jezírka pod Radyní pravděpodobně neolitická broušená břidlicová sekerka.