Dietrichsteinský palác

Trojkřídlá dvoupatrová budova v nárožní situaci se zjednodušenou raně barokní fasádou. Uliční průčelí o 13 osách do prostoru Zelného trhu a 12 do ulice Petrské jsou horizontálně členěná kordonovými římsami a pásovou bosáží v přízemí, nároží je armováno, plochy mezi pravoúhlými okenními otvory vyplňují lizénové rámce. V ose hlavního průčelí je situována portálová architektura se středním půlkruhovým vjezdem a dvěma postranními vstupy pro pěší, nad nimiž jsou umístěny oválné okenní otvory. Portál člení podložené toskánské pilastry nesoucí nad středem mírně vyložené kladí s reliéfem moravské orlice v kartuši. Pravoúhlé okenní otvory jsou rámovány profilovanými šambránami, nad nimiž se v přízemí nachází rovné úseky profilované návojové římsy, v 1. patře trojúhelníkové frontony a v 2. patře zalamované, ve střední části půlkruhově vypjaté profilované návojové římsy. Římsy i frontony nesou drobné konzoly. Pod průběžnou podokenní římsou okenních otvorů v 1. patře se nachází čabrakové parapetní výplně. Průčelí vrcholí bohatě profilovanou korunní římsou nesoucí valbovou střechu. Hlavní východní křídlo dvoutraktové základní dispozice se širokým středním průjezdem s valenou klenbou s pětibokými výsečemi a se štukovým zrcadlovým rámem s mušlemi, maskami a festony. Prostor je uprostřed hloubky dodatečně předělen 2 pilíři nesoucími arkády zaklenuté stlačenými oblouky. K průjezdu z jihu přiléhá honosné dvouramenné schodiště s balustrovým zábradlím zaklenuté plackami. Interiéry v přízemí mají v obou traktech valené nebo klášterní klenby s pětibokými výsečemi, patra jsou plochostopá. Severní křídlo do ulice Petrské je rovněž dvoutraktové s průčelím do ulice řešeným identicky jako u uličního průčelí hlavního křídla, dvorní průčelí je v přízemí prolomeno půlkruhově zaklenutými arkádami chodby. Chodba je zaklenuta křížově bez hřebínků s parabolickými čely, trakt do ulice Petrské je zaklenut valeně, příčkou předělená místnost při hlavním křídle má klášterní klenbu s pětibokými výsečemi. Přibližně uprostřed křídla se nachází kruhový šnek s drobným prostorem zaklenutým elipticky valeně s pětibokými výsečemi. Chodba v 1. patře je rovněž zaklenuta křížově, ostatní prostory 1. patra jsou plochostropé s výjimkou nejzazší místnosti zaklenuté vyleně s krátkými trojúhleníkovými výsečemi s parabolickými čely. 2. patro je plochostropé. Dva sklepy zaklenuté hloubkovými valenými cihlovými klenbami probíhají pod celým půdorysem křídla. Jižní dvorní křídlo je jednotraktové, užší a kratší než severní křídlo, s hladkým dvorním průčelím. 6 přízemních prostor je zaklenuto křížovými klenbami, patra jsou plochostropá. Západní stranu dvora zapuštěného níže do terénu vymezuje tarasní zeď dřívější zahrady, nyní vydlážděného prostranství. Tato tarasní zeď vytváří do dvora kulisu s půlkruhovými arkádami a s nikou fontány uprostřed rámovanou toskánskými sloupy s trojúhelníkovým frontonem.