divadlo Reduta

Nárožní dvoupatrová budova se dvěma pohledově se uplatňujícími průčelími, vyzdvižená na nepravidelném půdoryse. Jako celek se budova skládá ze dvou hlavních jednotek: vlastní Reduty, založené na čtyřkřídlém půdoryse s ústředním, dnes zastřešeným nádvořím, a původní divadelní budovy, která se k Redutě přimyká na východní straně. Obě budovy jsou sjednoceny jednotně řešeným vstupním průčelím. Hlavní vstupní (severní) průčelí, obrácené do Zelného trhu, je celkem osmiosé a na východní straně je mírně zalomené. Pravých pět okenních os, v jejichž ústřední ose je prolomen hlavní vstup, přitom náleží původní budově vlastní Reduty, zatímco levá krajní trojosá za zalomením, v jejímž středu je situován druhý vstupní otvor, patří někdejší divadelní budově. Boční fasáda do Kapucínského náměstí je šestiosá. Obě fasády mají s výjimkou přízemí dosti odlišný formální aparát. Přízemí je prolamováno obdélnými sdruženými okny (na průčelí původního divadla jsou okna jednoduchá) s olištovanou šambránou s ušima a rovnou nadokenní a parapetní římsou, které se střídají s pilastry s římsovou hlavicí, na nichž spočívá kordonová římsa. Vstupní portál, jehož ústřední část je lehce segmentově vypjatá, je završen balkonkem, který spočívá na lehce nakoso postavených sloupech s iónskými hlavicemi, nesoucími úseky kladí. Prolamovaný parapet balkonku, zdobený vegetabilním ornamentem, je na krajích doplněn dekorativními vázami. Do archivolty segmentem završeného vstupní otvoru je vetknuta kartuš se znakem města Brna, jejíž rám tvoří rokaje, voluty a akanty. Edikulový boční portál tvoří polosloupy s iónskými hlavicemi, které nesou kladí, završené rovnou římsou. Do archivolty segmentově završeného vstupního otvoru je vetknuta korunovaná kartuš s odlišnou variantou znaku města Brna (říšská orlice se starším brněnským znakem na prsou s inicálami F III mezi hlavami). První patro je prolamováno vysokými okny s odsazenými segmentovými záklenky, druhé patro malými příčně oválnými okny. Pomocí dekorativních šambrán jsou obě okna spojována do souvislých okenních os. Okna prvního patra jsou opatřena jednoduchou obdélnou parapetní výplní a bohatě utvářenou suprafenestrou se segmentově vypjatou nadokenní římsou, ústředním klenákem, jakýmisi bočními konzolkami s mušlí a vegetabilní dekorací (vavřínové závěsy, rozety, květinové festony). Šambrány oken druhého patra mají obdobný dekorativní aparát a završeny jsou rovnou nadokenní římsou. Boční průčelí je v pravé krajní ose prolomeno pravoúhlým vstupním otvorem, opatřeným profilovanou šambránou s ušima a rovnou římsou. Okna v obou patrech jsou obdélná a sdružená. V prvním patře jsou řešena stejně jako v přízemí, ale navíc jsou završena trojúhelným, resp. segmentovým frontonem (2+2+2) a na krajích vlysu pod frontonem je osazen drobný znak města Brna. Okna druhého patra mají hladkou olištovanou šambránu a rovnou podokenní římsu. Fasády jsou završeny korunní římsou s drobnými konzolkami. Střecha je sedlová a prolomeny jsou v ní drobné ventilační otvory. Dispozice interiéru se odvíjí od ústředního, dnes zastřešeného pravoúhlého atria, které částečně uzavírá ochoz, vymezený na dvou stranách pilířovou arkádou. Ochoz má křížové klenby. Atrium je završeno plochou prosklenou střechou se čtvercovým ocelovo-litinovým rastrem a v jeho levé části je nově vestavěna stěna s výtahovými šachtami. Někdejší průjezd za hlavním vstupním portálem je zaklenut valeně a plochy jeho klenby jsou pokryty soustavou polygonálních štukových zrcadel. Nově řešený boční prostor nalevo od průjezdu, oddělený širokými pravoúhlými pilíři, je završen křížovou klenbou.