sýpka

Na severním okraji obce Chelčice se nachází samostatně stojící sýpka při usedlosti čp. 1 a je situována v těsné blízkosti areálu kostela, fary a školy. Předmětem památkové ochrany je patrová budova sýpky včetně pozemku. Sýpka dnes slouží jako památník - muzeum Petra Chelčického. Muzeum je velmi netradiční, výstavní exponáty jsou umístěny v sítích, což je taková symbolika, neboť stěžejní dílo Petra Chelčického se jmenuje Síť víry pravé. Sýpka je samostatně stojící budova na obdélném půdorysu, situována v mírně svažitém terénu. Sýpka je zastřešena sedlovou střechou, která je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. V obou střešních rovinách se nachází volské oko. Obvodové zdivo cihelné. Fasády sýpky jsou hladké, bez výraznějších profilací a jsou členěny malými okenními otvory a dveřním vstupním otvorem. Průčelí mají barevně zvýrazněný sokl po celém obvodě. Průčelí jsou ukončena fabiónovou římsou, která je na východní štítové stěně kryta prejzy a na západním štítě zcela chybí. Štíty špýcharu převyšují střechu. Vstupní štítové průčelí je ve středové ose prolomeno v přízemí vstupními dveřmi a v patře sennými dvířky a malým větracím okenním otvorem. Vstupní dveřní ovtor je ve stalčeném polokruhovém záklenku, kde masívní dveře kombinované konstrukce v dřevěné zárubni. Plocha štítu je prolomena dvěma okenními otvory ve tavru klíčových střílen a středovým kruhovým větracím otvorem. Podélná jižní fasáda je ve středu pod římsou zdobena malovanými slunečními hodinami a dále dvěma malými střílnovými otvory s jednoduchým zasklením. V přízemí, ve středu je úzký větrací otvor. Podélná severní fasáda je hladká a členěna v přízemí úzkým větracím otvorem. Zadní západní štítová fasáda je ve středové ose prolomena dvěma střílnovými otvory a v ploše štítu dvěma okenními otvory ve tavru klíčových střílen, jako je tomu na vstupní štítové fasádě.